Odgovori na 7 neugodnih pitanja o porođaju koja se žene stide da pitaju

by | septembar 3, 2019

Boli li? Je li teško? Koliko traje?

Marija, koja je po prvi put postala majka, iskreno je progovorila o svom iskustvu… Ona je odlučila da progovori o svom iskustvu i da da odgovor na neugodna pitanja, zatim pitanja koja se žene stide da postave. 

„Pre trudnoće mislila sam kako će porođaj i majčinstvo doći prirodno. Tada sam dobila svoje prvo dete, Mašu, pre pet meseci – i shvatila koliko sam se prevarila.“ Mlada majka objašnjava kako su glamurozne slike trudnih poznatih i slavnih glumica, pevačica definitivno jedan od razloga zašto se trudnoća čini kao nešto lagano.

 

1. Mogu li imati seksualne odnose za vreme trudnoće i da li  je osećaj čudan?

Svi lekari uglavnom savjetuju da sve dok nema teškog krvarenja za vreme trudnoće, svaka žena može uživati u seksualnim odnosima s partnerom koliko želi. Čak je i preporučeno da se seks praktikuje par nedelja pre porođaja kako bi orgazmi podstakli trudove.

„Ali, iskreno, kada ste umorni i osećate mučninu, intimnost mi nije bila ni na kraj pameti. I da, osećate se čudno, jer osećaj da imate malo biće u sebi nije nimalo privlačno, kaže mlada majka.“

 

2. Ok, kako se uopšte osećate tokom porođaja?

Netko će to opisati kao snažne udarce po celom telu, a majka objašnjava trudove ovako: znate onaj osećaj pre povraćanja? Nalet mučnine koji uništava celo telo, a znate da će sav sadržaj iz tela izaći napolje? Pa takav je meni osećaj bio, samo bolniji.

„Počinje s epizodama grčeva koji postaju sve snažniji dok više ni skakanje po lopti za porođaje više ne pomaže. Tada počinje druga faza (da, ima ih više) – ovo je osećaj jakog pritiska na donji deo tela, popraćen žarenjem (bez brige, to glava deteta koji izlazi samo razara vaginu).“

Dodaje dalje kako to srećom ne traje dugo i ostatak tela deteta samo izađe. Nakon toga se izbacuje posteljica i ako ste dobre sreće ispadne sama, a ponekad vam moraju dati injekcije kako biste je izbacili.

3. Da li svaka žena vrši veliku nuždu tokom porođaja?

Ponekad, jer beba nije jedina stvar koja traži izlaz za vreme porođaja. Prema doktorki, Mišel Harison iz Fakultetske bolnice Kings Koledž, potreba za velikom nuždom, a onda i izvršavanje iste tokom porođaja je sasvim normalna, a statistike pokazuju kako to doživi 60-70 posto žena.

„Detetu je potreban svaki milimetar prostora kako bi izašlo, a mekano tkivo na analnom otvoru je fleksibno te je vrlo uobičajeno da popusti prilikom pritiska„, objašnjava doktorka.

Uglavnom su to manje količine, a brojne žene i pre poroda to odrade jer je uobičajeno da je potreba jača.

Znam da zvuči užasno, ali iskreno, sram i neugoda su u tom trenutku zadnja stvar o kojoj sam razmišljala. Toliko ste izgubljene zbog injekcija i tableta protiv bolova i okupirane bolovima i „guranjem“ da me briga pleše li deset roze slonova makarenu ispred mene. Plus, sestre brišu odmah sve nepotrebne telesne sekrete.

 

4. Koliko su šanse da se vagina „rascepi“?

Kaže mlada majka: statistika ne ide u našu korist! Prema Britanskom časopisu o ginekoglogiji, 90 posto žena doživi tu situaciju. Ovo varira od lagane ogrebotine koja sama zaceli do tolike poderotine da povreda doseže rektum ili anus.

Danas nude razne masaže i mazanje uljima kako bi se koža pripremila. Ali iskreno, mislim da mazanje „tamo dole“ par nedelja pre s maslinovim uljem ne nudi nikakvo rešenje. Samo se možete nadati da ragbi lopta koja prolazi kroz rupu od 2 centimetra neće ostaviti kolateralna oštećenja. Da napomenem, sestra moje prijateljice je rodila dete od 4535 grama bez ikakvog cepanja kože. Srećno!

5. Koliko brzo se izgled stomaka vrati na stanje pre trudnoće?

Ovo je stvar koja varira od žene do žene, a zavisi od nekoliko faktora: koliko ste vežbale pre porođaja, jeste li doživele kakve povrede tokom porođaja, koliko ste predane tome da se hranite zdravo i redovno vežbanje nakon što ste se porodile i sl.

„Treba strpljenja, teškoga rada i ponekad doživotnih promena kako biste održavale stanje tela kao ono pre porođaja. Možda nećete odmah dobiti figuru koju želite, ali ćete se osećati snažnije i bolje nego ikada pre“, objašnjava trener za trudnice Keli Mur.

 

6. Uništava li dojenje moje grudi?

Uticaj dojenja na grudi je nešto za što uopšte nisam bila spremna. Prvo, niko vam ne kaže koliko je to teško. Ne zaboravite na zaštitu za bradavice jer to spašava život. Nakon nekoliko nedelja možda vam više neće ni trebati jer će se grudi prilagoditi.

Problem nastaje i kod reči: obešenost. Ali, ginekolog Vanesa Kristi ističe kako je uglavnom trudnoća kriva za sve jer se grudi tada menjaju kako počinju proizvoditi mleko za koje je potreban prostor, a ligamenti podupiru širenje grudi. Zato, kupujte čvrste grudnjake i vežbajte taj deo tela nakon trudnoće.

7. Hoću li žaliti posle?

Ovo je verovatno pitanje koje vas je najviše strah da postavite. Prvih nekoliko meseci sam se znala pitati – je li sve ovo vredno? Kada sam bila umorna pod tušem ne primećujući da je sva odeća još uvek na meni. Kada sam se pitala volim li zaista to malo biće koje samo podriguje i povređuje moje grudi. Kada sam umirala od toga da mi je svaki dan isti – hranjenje, presvlačenje i stavljanje na spavanje. Svetska zdravstvena organizacija ističe kako je sasvim normalno da se majka tako oseća prvih par nedelja. Problem nastaje kada to traje i duže od mesec dana i razvija se u postporođajnu depresiju – problem s kojim se bori oko 1 na 10 žena u godini. Danas postoje razni načini za pomoć i terapiju.

Mislim li da je bilo vredno toga? DA! I uvek će biti trenutaka koji će potvrditi taj osećaj. Kada posmatrate napredak svakoga dana ili kad vas pogleda kao da ste vi ceo njihov svet, a jeste, verujte mi. Kada je svaki osmeh i smeh znak da odlično radite svoj posao. Kada se igrate u parku sa malom verzijom sebe, a o predivnom dečjem mirisu da i ne govorim. Vredno je.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.