Oprez! 11 nuspojava pilula za kontracepciju koje morate imati u vidu

Pilula za kontracepciju jedan je od najčešćih oblika kontracepcije, koji ima mnogobrojne prednosti. Međutim, postoje i nuspojave. Evo i koje...

by | 3 aprila, 2021

Statistike pokazuju da oko 60% žena širom sveta koristi kontraceptivne pilule kao metod zaštite od neželjene trudnoće. Pored toga, tzv. “pilula” ima i druge benefite: regulisanje mentrualnog ciklusa, borba protiv hormonalnih akni, ublažavanje bolnih menstruacija…

Međutim, kao i svaki medikament, i kontraceptivne pilule imaju nuspojave, a u nastavku vam donosimo neke od njih.

Neželjeni efekti pilula za kontracepciju

1. Suvoća vagine – neke pilule mogu da izazovu smanjeno lučenje estrogena, usled čega dolazi do pojave suve vagine.
2. Zbog promene u hormonskom statusu, kod nekih žena javlja se blago krvarenje. Ukoliko je ono obilno i duže traje, obavezno se javite ginekologu!
3. Mučnina nakon obroka još je jedna od nuspojava kontraceptivnih pilula. Ukoliko se to i vama dešava, probajte da pilule pijete pre spavanja, kako biste sprečili mučnine u toku dana.
4. Osetljivost grudi može da traje i 18 meseci od početka uzimanja pilule. (Pročitajte i… Pilula „jutro posle“: Da ili ne?)
5. Zbog promene u nivoima hormona, kod nekih žena se nakon početka uzimanja kontraceptivnih pilula javljaju nadutost i otečenost usled zadržavanja vode.
6. Studija iz 2005. godine pokazala je da 10% žena počne da oseća glavobolju mesec dana od početka uzimanja kontraceptivnih pilula. Kod većine glavobolje vremenom prestanu.
7. Pilula za kontracepciju utiče na hormone, što može da promeni pH vrednost vaginalnog tkiva. Ova pojava ponekad može da izazove pojavu infekcija i gljivica.
8. Promena raspoloženja je takođe jedna od čestih nuspojava kontraceptivnih pilula. Opet, i ovde je glavni krivac promena nivoa hormona.
9. Hromon estrogen može da izazove zgrušavanje krvi, pa zato kontraceptivna pilula povećava rizik od ugrušaka.
10. Studija britanskog stručnog časopisa “Journal of Dermatology” otkrila je da kontraceptivne pilule mogu da uzrokuju melazmu – pojavu tamnih fleka na licu.
11. Neke žene prijavile su smanjen libido nakon početka uzimanja kontraceptivnih pilula.

 

 

 

 

 

 

 

lepotaizdravlje.rsMadVector / iStock via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.