Infoklinika: Da li su priče o štetnosti mikrotalasne pećnice zabluda ili istina?

by | mart 27, 2017

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Foto: Thinkstock

Da li su i do vas došle informacije o tome da su mikrotalasne pećnice štetne po zdravlje? Infoklinika je proveravala uvrežene glasine o ovim uređajima – da li je ono što se priča istina ili zabluda? Evo do kakvih su zaključaka došli…

Članak se nastavlja posle reklama

1. Namirnice pripremljene u mikrotalasnoj pećnici postaju radioaktivne. NETAČNO!

Iako su mikrotalasne pećnice u primeni nekoliko decenija i znatno olakšavaju pripremu hrane, postoje tvrdnje da jela pripremljena na taj način postaju opasna po zdravlje. Jedna od tvrdnji jeste da su namirnice koje se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici – radioaktivne. Ova tvrdnja može se smatrati netačnom. Mikrotalasne pećnice rade na principu visokofrekventnih radio-talasa koji su deo elektromagnetnog spektra baš kao i vidljiva radijacija, odnosno, svetlost. Oni nisu radiokativni te ne mogu štetno ozračiti hranu.

2. Mikrotalasne pećnice emituju radijaciju i izazivaju kancer. NETAČNO!

Kada se pominje radijacija, najčešće se misli na jonizujuće zračenje koje čine talasi visoke energije, recimo, gama i rentgenski zraci. U procesu jonizacije energija ulazi u ćelije i hemijski menja njihovu funkciju. Jonizujući zraci mogu ukloniti elektron iz atoma ili molekula, usled čega se ponekad oštećuje DNK unutar ćelija, a posledica je povećanje rizika od pojave kancera. Međutim, u mikrotalasnim pećnicama koristi se nejonizujuće zračenje koje ne sadrži energiju u meri koja oštećuje DNK, što znači da ne mogu izazvati kancer.

Pročitajte i… Infoklinika: Kako lečiti vrtoglavicu?

Članak se nastavlja posle reklama

3. U mikrotalasnoj pećnici uništavaju se sve hranljive materije iz namirnica. NETAČNO!

Bez obzira na to na koji se način obrađuje hrana, u njoj se dešavaju iste promene. Većina studija pokazuje da je hrana iz mikrotalasne po hranljivoj vrednosti istovetna onoj pripremljenoj na konvencionalne načine.

4. Mikrotalasne pećnice uzrokuju da hemijske materije iz plastičnih posuda pređu u hranu. TAČNO/NETAČNO!

Ova tvrdnja je delimično tačna. Hemijska jedinjenja ispuštaju se iz plastičnog posuđa samo onda ako se ne koriste posude namenski proizvedene za upotrebu u mikrotalasnoj pećnici. Nikada ne koristite plastične čaše u kojima se drže namirnice poput jogurta, jer se one tope na nižim temperaturama, a posledica toga može biti prenošenje štetnih hemijskih materija u hranu.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Infoklinika: Imate li sindrom nervoznog srca? Ova pitanja to mogu otkriti 

U novoj epizodi Infoklinike saznajte više o zračenju na dijagnostičkim aparatima i tome kako se adekvatno pripremiti; na tržište lekova Srbije vraća se Demetrin; nema opasnosti od epidemije malih boginja na teritoriji Srbije…

Članak se nastavlja posle reklama

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Članak se nastavlja posle reklama