Jogurtom protiv visokog krvnog pritiska

by | septembar 22, 2012

Jogurt obično uzimamo radi probave ili nakon lečenja antibioticima kako bismo popravili crevnu floru, ali istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje srca u SAD pokazalo je da je svakodnevna konzumacija jogurta odlična prevencija nastanka visokog krvnog pritiska.

Dugogodišnje posmatranje preko 2.000 dobrovoljaca koji su na početku imali normalan krvni pritisak na kraju studije je dovelo do zaključka da su oni koji su redovno pili jogurt ređe imali povišen krvni pritisak, a čak i male količine pomagale su u njegovoj regulaciji.

Istraživači ističu da svakodnevno konzumiranje jogurta za trećinu smanjuje rizik od visokog pritiska, a to obrazlažu činjenicom da jogurt sadrži velike količine kalcijuma i belančevina koje su potrebne za blagotvorno fnkcionisanje orgnizma, čime blagotvorno deluju na pritisak i rad nadbubrežnih žlezda.

Preporučuje se jedan jogurt sa niskom procentom masti dnevno, koji će uz redovnu fizičku aktivnost pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Tagovi: