Najveći neprijatelji kože: Ko nam krade lepotu

by | jul 19, 2023
Najveći neprijatelji kože

Ko su najveći neprijatelji kože? Ono što jedemo i pijemo, kao i stres i loše raspoloženje, ne utiče ne samo na brojke na vagi, već i na opšte stanje kože.

Dermatolozi širom sveta savetuju da pažljivo pratite svoj životni stil, san i ishranu. Koje su to namirnice koje treba zaobići u široko luku ako želite da imate lepu i zdravu kožu.

Ko su najveći neprijatelji kože

Alkohol

Povećava nivo šećera u krvi, kao i količinu otpada i toksina u telu, koji takođe izlaze kroz pore na licu sa sebumom i znojem. Prekomerna konzumacija alkohola izaziva dehidraciju, što dovodi do suvoće, bora i iritacije. Alkohol takođe doprinosi uklanjanju vitamina A iz organizma, koji je odgovoran za obnavljanje ćelija kože, što povećava rizik od poremećaja kao što su akne, rozacea, ekcem i psorijaza.

Kravlje mleko

Laktoza (mlečni šećer) podstiče sintezu insulina, što dodatno pojačava dejstvo steroida na kožu. To, zauzvrat, utiče na prirodnu hormonsku pozadinu, izazivajući određene kožne probleme, najčešće akne. Probajte biljne alternative, kojih danas ima mnogo.

Šećer

Prekomerna konzumacija šećera može dovesti do nervozne razdražljivosti, teških smetnji u varenju, osećaja stalnog umora, slabljenja vida, anemije, bolesti mišića i kože. Višak šećera u telu takođe može dovesti do insulinske rezistencije. Ako baš ne možete bez šećera, umesto njega koristite steviju.

So

Među najveće neprijatelje kože, ubraja se i so. Prekomerno konzumiranje slane i začinjene hrane negativno utiče na opšte stanje kože, posebno kože oko očiju. Činjenica je da nakon konzumiranja slane hrane višak tečnosti počinje da se akumulira u telu, što stvara otečenost i kese ispod očiju.

Najveći neprijatelji kože: Kafa

Svako može razviti akne od kafe, bez obzira na tip kože. Kortizol (poznat kao „hormon stresa“) koji se luči pod uticajem kofeina može stimulisati hiperprodukciju sebuma i stavarnje bubuljica. Osim toga, kafa smanjuje apsorpciju vitamina i minerala. I što je najvažnije,  izaziva prevremeno starenje kože smanjujući proizvodnju kolagena. Umesto kafe, pijte zeleni čaj.

Kapilari na licu: Rešite problem u 9 koraka

 

PeopleImages/gettyimages.co.uk