Neredovna menstruacija: Tri najčešća faktora koja ugrožavaju ciklus

by | 31 decembra, 2015

Menstrualni ciklus kod svake žene je drugačiji. Ali, da li ste znali da neke svakodnevne navike značajno utiču na naše telo i mogu da izazovu velike promene koje se ogledaju i na našem ciklusu?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Stres
Na kašnjenje menstruacije mogu da utiču traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, raskida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa.Pročitajte i… Oslobodite se stresa: Namirnice za bolje raspoloženje

Naime, stres utiče na deo mozga pod nazivom hipotalamus koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

Koji još faktori mogu negativno da utiču na menstrualni ciklus pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Putovanja
Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na naše telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog „džet lega“ – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

Pročitajte i… Ne zanemarujte ih: 7 simptoma koji otkrivaju da imate problem sa hormonima

Ali ovakve promene mogu da utiču i na menstrualni ciklus koji može da postane kraći ili duži. Ne brinite, menstruacija bi trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Premalo sna
Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i da dovede do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Pročitajte i… 15 načina da brže utonete u san

Dokazano je da je ljudskom telu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promeniti dnevnu rutinu i pokušati da telu pružite dovoljno vremena da se odmori.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.