Pet ključnih razlika između prehlade i gripa koje morate da znate

by | 6 januara, 2017

Sezona je prehlada i gripa, i teško da će ove zime virus nekog zaobići, šta više -već je uspeo da „pretrči“ preko gomile vaših poznanika, kolega i prijatelja, priznajte. Virus je ono što uzrokuje i prehladu i grip, ali u samom početku bolesti, oni imaju veliki broj zajedničkih simptoma. 

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Zato ih je važno razlikovati, a uglavnom vam u tome može pomoći 5 osnovnih pokazatelja.

1. Kada se javljaju prvi simptomi?

Prehlada se uglavnom javlja dan ili dva nakon kontakta sa virusom, a započinje blagim peckanjem i bolom u grlu koje se iz sata u sat pojačava i sve više iritira. Grip, s druge strane, nastaje naglo – moguće je da se ujutru osećate poletno, a da već nakon par sati „padnete“ u postelju.

Pročitajte i… Najzdraviji doručak koji neutrališe posledice prejedanja i smanjuje stomak za jedan dan!

2. Koji simptomi su zajednički?

Bol u grlu i curenje nosa su prve naznake kako za grip, tako i za prehladu. No, razlika postoji – kada je prehlada u pitanju, problemi s nosem i sinusima se javljaju tek nakon što bol u grlu prestane. Nos je konstantno zapušen, a u početku curi tako što ispuštate prozirni iscedak, koji postaje obilniji i gušću. Poboljšanje možete očekivati nakon otprilike nedelju dana.

Kada je u pitanjui grip, iscedak je danima isti i ne menja teksturu, i nije toliko gust. Takođe, sve to uglavnom prati suv kašalj.

3. Šta je sa telesnom temperaturom? 

Začepljen nos i osećaj malaksalosti nastaju usled opterećenosti disajnih puteva, i kada ste prehlađeni sve to prati pojačana glavobolja i osećaj groznice. Ako je u pitanju grup, navedeni simptomi su dvostruko intezivniji i doslovce vas drži prikovanim za krevet, a javlja se i veoma visoka temperatura.

Pročitajte i… Proverite zbog čega sve više ljudi priprema sirup od banana protiv kašlja

4. Kada treba mirovati? 

Kada je prehlada u pitanju, ležanje i mirovanje nisu obavezni, i osoba moće relativno normalno da funkcioniše, uz odgovarajuću negu u vidu čajeva i preventivnih preparata. Ipak, grip zahteva oporavak i odmor, te izbegavanje kontakta sa ljudima. Neophodno je da radite na jačanju imuniteta putem prirodnih napitaka, pojčanog unosa voća i povrća, zdravih čorbica.

Glavni i osnovni simptomi gripa jesu suzne i crvene oči, temperatura, bol u rukama i nogama, iscrpljenost, osetljivost, gubitak apetita… A sve to zahteva mirovanje.

5. Koliko dugo traje prehlada/grip i koliko treba ležati? 

Vrhunac prehlade uglavnom stupa na scenu dva do tri dana nakon što su se javili prvi simptomi, a povlači se posle nedelju dana. Morala bi u potpunosti da nestane nakon maksimalnih mesec dana. Grip, recimo, toliko iscrpi i oslabi telo, da se bolovi i umor mogu zadržati i nedeljama nakon pojave prvih simptoma. Isto tako, može da uzrokuje dodatne bolove u predelu stomaka, mišića, zglobova…

Pročitajte i… I dalje ste prehlađeni? Ove namirnice zaobiđite ako želite da ozdravite što pre


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: