Sajberuvce: Kako odabrati dadilju za dete koje nosi slušni aparat?

by | mart 28, 2017

Pretpostavimo da ste već savladali veliku dilemu i da ste odlučili da angažujete dadilju ili bebi-siterku za Sajberuvce*. Velika odluka. (sajberuvce – ime od milja za dete koje nosi slušni aparat ili kohlearni implant)

Planirate da to bude samo povremen angažman? Ili tražite bebi-siterku ili dadilju za svakodnevno višečasovno čuvanje deteta? U oba slučaja, verujem da će vam ovaj post biti od koristi pri pronalaženju prave osobe za najvažniji posao na svetu.

#1 Dobra PRIPREMA je pola posla

Članak se nastavlja posle reklama

Treba mi neko na par sati ujutro, i na par sati uveče, a i bilo bi dobro i da skuva, pa i prašinu da obriše…možda bi mogla…stoj! Odavno sam naučila da čuvanje deteta posao koji zahteva potpunu posvećenost. Zašto bismo od dadilje očekivali dugačije? Od dadilje očekujemo da bude 100% posvećena detetu. Ovo je procenat od kog ne treba odstupati kada je u pitanju čuvanje deteta. I svi treba da budu svesni toga, uključujući i vas koji postavljate zahteve. Zato, kada je dete tu prioritet je jasan.

SMISLITE šta hoćete
Imate posebne zahteve po pitanju toga koliko često i u kom vremenskom trajanju vam treba podrška dadilje? A voleli biste i da tokom čuvanja svo vreme ima na umu koliko je važno non-stop sa detetom razgovarati, podsticati ga? Mislite da niko neće biti dorastao tom poslu ili da, pak, takav posao neće prihvatiti? Verujte, kako vaš život ima svoje posebnosti koje životi drugih nemaju, tako će i životu neke dadilje odgovarati upravo ovo što vi nudite. Samo hrabro. Smislite kakva treba da je ta Meri Popins koja bi vama značila…

…a onda to i OPIŠITE
Sročite svoje prioritete u par rečenica – usmeno i pismeno. Na primer:“Potrebna osoba za čuvanje (veselog, živahnog, neumornog) dečaka od 5 godina, dva sata dnevno u popodnevnim časovima. Prethodno iskustvo u čuvanju dece je neophodno, a preporuke prethodnih poslodavaca su plus. Značajna prednost je iskustvo u radu sa decom oštećenog sluha, jer dete koristi slušna pomagala. Zainteresovane molimo da kratak CV i eventualne preporuke pošalju na mejl …….“. Opis može biti i kraći i duži. Ovo je neki osnovni primer sa neophodnim detaljima. Opis će dadiljama pomoći da razumeju da li je oglas za njih, a vama će uštedeti vreme u odabiru kandidata.

Članak se nastavlja posle reklama

Važna napomena: Uključite u proces traženja dadilje muža, partnera ili, ako to nije moguće,razmislite da pozovete neku drugu osobu od poverenja čije vam iskustvo i mišljenje znači.

#2 U POTRAGU za superdadiljom
Kažite osobama u čiju preporuku verujete da tražite dadilju – čak i ako se odlučite samo za ovaj metod traženja dadilje, jasan opis onoga što tražite će vam biti od pomoći. Možete ga poslati prijateljima SMS-om ili mejlom. Javno postovanje na FB –u za potrage ove vrste ne preporučujem, zbog osetljivosti teme i dostupnosi podataka kako o vama kao porodici, tako i o detetu. Naravno, to je samo moje mišljenje.
Kontaktirajte agencije – mnogo ljudi koristi i usluge agencija za posredovanje pri pronalaženju dadilja. Prednost ovog pristupa jeste poverenje u odabir kandidata od strane agencije i vera njihovu podobnost za posao. Kako bilo, uvek treba biti oprezan i oslanjati se najviše na svoj sud.
Postavite oglas na portalima za traženje dadilja – pogodnost ovog načina je u većem broju kandidata koji će vam se javiti u kratkom roku. Kao kontakt možete da ostavite samo mejl. Mi smo preko potrala za traženje dadilja imali sreće sa baš dobrim kandidatima. Tako da je, što se mene tiče, i ovaj način sasvim ok, naravno uz detaljnu dodatnu proveru osobe koju ćete sami izvršiti.

Članak se nastavlja posle reklama

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Članak se nastavlja posle reklama