Traume svakodnevice: Kako ih IZBEĆI?

by | 4 jula, 2009

Stres se najčešće javlja nenadano i zatiče nas potpuno nespremne da se izborimo sa njegovim posledicama. Dan vam započne glatko, a onda vas nešto potpuno izbaci iz koloseka – poplava u kupatilu, bolest kućnog ljubimca, neočekivana poseta Njegove Majke…
Međutim, postoji nešto strašnije od šoka neočekivanog – strepnja i tenzija zbog očekivanih neprijatnih događaja (obaveza). Predlažemo vam da prestanete da se fokusirate na najgore scenarije i planirate unapred…

lepota i zdravlje traume svaodnevice psihologija samopomocVIKEND – Nađite vremena za sebe
Klinci su pozvani na dva rođendana tokom vikenda + dva treninga i čas stranog jezika. Suprug je otišao na pecanje, a vi ste opet prepušteni sami sebi. Poznata vam je ova situacija? E pa, morate da se izborite za malo odmora tokom vikenda. Ako znate šta vas sve očekuje, onda počnite da planirate aktivnosti još u četvrtak. Napravite listu prioriteta na vreme, da vas u subotu ujutro ne bi uhvatila panika jer ne znate šta pre da uradite. I promenite odnos prema takvim situacijama – ako naučite da se radujete vikendu umesto da ga se pribojavate, imaćete manje razloga za stres.

MAJSTORI – Proširite vidike
Kada pomislite na majstore koji vam “već čitavu večnost rade kupatilo”, naprosto vam krv u venama proključa? Budući da je retko ko izašao s majstorima na kraj, ostaje vam da pronađete metod za opuštanje – najbolje neki oblik meditacije. Eksperti kažu da je havajska meditacija naročito delotvorna. Netremice posmatrajte neku tačku na zidu i trudite se da uočite što više detalja oko nje, sve dok periferni vid ne počne da se širi. Istovremeno udišite dok brojite do osam, a potom izbacujte vazduh dok brojite do četiri, glasno izgovarajući “haaa”. Eksperti tvrde da ova tehnika bukvalno širi um.


OBAVEZE OKO DECE – Promenite stav
Morate da “pokupite” decu iz škole/obdaništa i da ih odvezete na trening plivanja… i tako svakog četvrtka. Ali, uvek se pokaže da ste vi, ili klinci, nešto zaboravili, saobraćaj je zagušen, kasnite, a deca se sve vreme svađaju u kolima. Budući da se ovaj scenario ponavlja vrlo često, nije nikakvo čudo što vas hvata nervoza već dan pre izvršavanja ovih obaveza. Ne preostaje vam ništa drugo nego da vežbom postanete “neanksiozna osoba”. Ako usvojite “pa, šta onda!” stav, na kraju će postati integralni deo vaše ličnosti a zameniće i sve negativne misli.

PRETRPAN RASPORED – Odlutajte
Bez obzira na to da li se radi o gomili neispeglanog veša, ili o nezavršenim poslovnim obavezama, u nedelji sigurno postoje dani kada jednostavno ne znate šta pre da uradite. Zato, morate da naučite da osluškujete unutrašnje ritmove opuštanja. Svakih devedeset minuta, naš mozak se “prebacuje” sa leve hemisfere – kojom dominiraju logične misli i funkcija komunikacije – na sanjalačku desnu hemisferu, koja je aktivna dvadeset minuta. Kada osetite da počinjete mislima da se udaljavate od stvarnosti, to vam zapravo mozak govori da je vreme za opuštanje. “Poslušajte” ga i ubrzo ćete primetiti da se mnogo bolje osećate.

POSETA SVEKRVE – Suočite se sa pravim problemom
Iako vam se svekrva na vreme najavila da dolazi na nedeljni ručak, vi ste van sebe od brige šta da skuvate i u panici ste da će vam pečenje (opet) pregoreti. Stres je rezultat dubljih nesvesnih osećanja, koje aktiviraju neki “površni” događaji, kažu stručnjaci. Dakle, umesto da dopustite da se anksioznost akumulira, prisetite se svih detalja poslednje svekrvine posete, kao i šta vas je tačno izvelo iz takta. Kada detektujete pravi problem, onda ćete moći i da se izborite sa njim.

Tekst: Nataša Ćovin; foto: Dreamstime

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagovi: