Vitamini D3 i K2 sprečavaju osteoporozu: Zašto je bitno da ih uzimate zajedno

by | april 27, 2024
Vitamini D3 i K2 sprečavaju osteoporozu; srećna šezdesetogodišnjakinja pozira sa podignutim rukama

Ako želite da sačuvate kosti i sprečite gubitak koštane mase, osim kalcijuma, trebaće vam i vitamini. D3 i K2 sprečavaju osteoporozu i veoma je važno da ih uzimate istovremeno, jer ćete tako postići najbolji efekat.

Kako se približavamo menopauzi, rizik od osteoporoze drastično se povećava. Nažalost, ogroman broj žena se suočava sa gubitkom koštane mase i posledičnim prelomima kostiju. Ali, imamo dobru vest. Ceo ovaj proces slabljenja kostiju može se sprečiti pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću, usvajanjem zdravih životnih navika – i pravilnom suplementacijom.

A kada je o dodacima ishrani reč, u prevenciji osteoporoze, kao najbolji, pokazali su se vitamini D3 i K2, i to kad se uzimaju zajedno. A zašto je to tako, saznaćete u nastavku.

Kako D3 i K2 sprečavaju osteoporozu

Vitamin D i vitamin K su dva hranljiva sastojka potrebna telu za pravilno funkcionisanje. Oba se prirodno nalaze u hrani, a dostupni su i kao suplementi. Vitamini D i K se mogu uzimati kao pojedinačni suplementi ili kroz multivitamin koji sadrži oba. Obično se u ovim kombinovanim proizvodima nalaze vitamini D3 i K2.

Iako vitamin D3 ima mnogo potencijalnih zdravstvenih koristi, njegova najpoznatija je prevencija i lečenje osteoporoze, bolesti koja uzrokuje slabljenje kostiju, a samim tim i česte prelome. Vitamin K2 je najpoznatiji po svojoj ulozi u zgrušavanju krvi. Međutim, vrlo je važan i u procesu očuvanja gustine kostiju.

Uzimanje vitamina D3 i K2 zajedno mnogo je efikasnije u prevenciji ili lečenju nego kada se ovi vitamini uzimaju odvojeno. Efekti vitamina D3 i kalcijuma na sveukupno zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze su odavno potvrđeni: kalcijum je taj koji kostima daje čvrstinu i čini ih otpornim na prelome, a vitamin D3 omogućava apsorbciju kalcijuma iz creva i njegovo iskorišćavanje. Dugo se smatralo da je to dovoljno za pravilnu izgradnju kostiju, ali novija istraživanja govore upravo suprotno.

Nakon ulaska u krv, kalcijum dospeva do kostiju, ali da bi se i ugradio u kosti neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, ma koliko ga uzimali. Umesto toga, kalcijum ide u meka tkiva kao što su zglobovi, bubrezi, dojke, krvni sudovi, itd. Kao posledica imamo porozne kosti podložne prelomima, i naslage kalcijuma koje remete funkciju zglobova i drugih tkiva. Uzimanje vitamina K2 zajedno sa vitaminom D3 može smanjiti takve rizike.

A bitno je i koji proizvod uzimate

Na tržištu postoji bezbroj različitih suplemenata i veoma je važno odabrati onaj od kojeg ćete imati najviše koristi. A takav je K2D3 Viva za zdrave zglobove. K2D3 Viva predstavlja optimalnu kombinaciju nutrijenata za pravilnu mineralizaciju kostiju i očuvanje integriteta koštanog sistema koja istovremeno štiti zglobove od štetnih efekata kalcijuma.

K2D3 Viva povećava resorpciju kalcijuma iz hrane i omogućava njegovo pravilno iskorišćavanje. Na taj način, K2D3 Viva omogućava da više kalcijuma bude na raspolaganju kostima, povećava ugradnju kalcijuma u kosti i sprečava dugoročno opasne kalcifikacije zglobova i različitih organa.

Herbiko K2D3 sprečava osteoporozu

Koldunova_Anna/gettyimages.co.uk