Voda i zdrava koža: Znate li kakva je veza?

by | 23 maja, 2022

Važno je da znamo šta sadrži voda koju pijemo, jer minerali, a naročito njihov odnos u vodi, presudni su kako ona utiče na naše telo.

Lepota i zdravlje za VODAVODA.

Samo voda koja ima izbalansiran odnos minerala može da deluje blagotvorno na naš organizam, pa samim tim i na našu lepotu.

Voda kao ključni element nege kože

Savet dermatologa kada je reč o nezi kože lica je da se trudimo da lice uvek bude dobro očišćeno i hidrirano. Iako voda koju pijemo možda nije prva stvar koja nam padne na pamet kada pomislimo na negu kože uopšte ili negu protiv starenja kože, redovno ispijanje dovoljne količine vode ipak igra važnu ulogu.

Zato dermatolozi sve više govore upravo o tome da ne postoji kozmetički preparat koji će pomoći da koža lica izgleda zdravo i sveže ukoliko ne pijemo dovoljno vode. Naša koža se sastoji od 64% vode, tako da je prilično jasno da ako u organizam unosimo više vode, to može da pomogne da se poboljša izgled i kvalitet naše kože, pa čak i da se smanji pojava bora na licu.
Ali, savremena istraživanja pokazuju da našem telu treba ne bilo koja voda već voda koja će da obezbedi korisne minerale i elektrolite koji su neophodni za niz procesa međućelijske razmene koji se dešavaju u organizmu.

Voda sprečava oštećenje ćelija

Prof. dr Gordana Peković, nefrolog-internista, za Lepotu i zdravlje objašnjava kako voda koju pijemo pomaže da i naša koža lica bude elastična, da ima baršunast izgled i da bude zdrava.

Ako nedostatak vode u telu duže traje, najčešće zbog nedovoljnog unosa, dolazi do poznatih manifestacija na koži: ona brže stari, postaje naborana, suva, peruta se, sklona je raznim kožnim infekcijama. Upravo dopremanje kiseonika do svake ćelije, pa i ćelije kože, veoma je važno za metabolizam ćelije, a i tu glavnu ulogu igra voda – ona sprečava oštećenje same ćelije, održava njenu vitalnost i tako sprečava njeno propadanje, jer učestvuje u njenoj oksigenaciji – kaže dr Peković.

Ali kako to voda pomaže da se spreče svi loši procesi i kako ona utiče na ćelije kože?

Zdrava ćelija je ona koja svakodnevno prima potrebne nutritivne supstance za svoj rad, ali istovremeno, odstranjuje toksične produkte metabolizma koji se takođe, svakodnevno stvaraju. Ova ćelijska razmena koja se odnosi i na ćelije kože, može nesmetano i efikasno da se odvija samo u prisustvu vode. Kvalitet svakodnevne hidracije organizma je jedan od najvažnijih preduslova dobrog zdravlja i održavanja vitalnosti. Pored unosa vode, dopremanje kiseonika do ćelije je takođe veoma važno za rad svake ćelije i biohemijske procese koji se svakodnevno odvijaju u samoj ćeliji – objašnjava dr Peković i savetuje da koliko god je moguće obratimo pažnju i na sastav vode koju pijemo.

Obratite pažnju na mineralni sastav

Nedostatak pojedinih minerala u organizmu može loše da utiče na zdravlje čoveka. Međutim organizam ne sme da se opterećuje mineralima, jer i to može štetiti zdravlju. Prirodna mineralna voda pomaže u održavanju balansa minerala i elektrolita u organizmu, jer je bogata mineralima koji su prirodno rastvoreni u njoj. Važno je obratiti pažnju na njihovu koncentraciju u samoj mineralnoj vodi i na njihove međusobne odnose, jer kao i u organizmu, važno je da i u vodi postoji izbalansiran odnos pomenutih minerala.

Istraživanjima i studijama koje su rađene, utvrđeno je da je arteška voda iz Banje Vrujci, VODAVODA, koja izvire na 605 metara dubine, odnosno pripada prirodnim mineralnim vodama koje potiču iz podzemnih ležišta koja su zaštićena od bilo kakvih zagađivanja, po sastavu takva da je odlikuje upravo taj odličan odnos i sastav minerala koji deluje blagotvorno na organizam u svakodnevnoj konzumaciji. Osim što ne opterećuje organizam sadrži i optimalnu količinu kalcijuma u dobrom odnosu sa magnezijumom, a zbog niskog sadržaja natrijuma i hlorida preporučuje se za svakodnevnu upotrebu u neograničenim količinama – kaže dr Peković.

lepotaizdravlje.rsPromo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.