Kako otkloniti prolećni umor?

by | mart 10, 2020
Prolećni umor

Prolećni umor je česta pojava sa dolaskom novog godišnjeg doba.

Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja željno ne iščekuje dolazak proleća. Sa njim stižu topli, sunčani dani, procvetale bašte i olistali parkovi. Buđenje prirode prate i promene u telu koje omogućavaju da se pripremimo za kraj zimske sezone.

Organizmu je potrebno oko dve nedelje da se prilagodi. Međutim, ovaj period je određen u idealnim klimatskim uslovima, sa postepenim rastom temperature i bez velikih oscilacija vazdušnog pritiska. Kako dolazak omiljenog godišnjeg doba donosi velika temperaturna kolebanja svaki drugi čovek oseća simptome prolećnog umora.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto nastaje ovaj osećaj?

Prolećni umor predstavlja normalnu reakciju organizma na novo godišnje doba. Iako donosi smetnje on nije klasifikovan ni kao bolest, niti kao poremećaj.

Nastanak prolećnog umora stručnjaci objašnjavaju promenama u lučenju melatonina i serotonina. Naime, tokom zimskih meseci, zbog niskih temperatura i nedostatka sunčeve svetlosti, raste krvni pritisak i dolazi do povećane proizvodnje hormona sna. Dolaskom toplih dana dešava se obrnuti proces. Odnosno, smanjuje se melatonin, a raste hormon sreće. Ova nagla promena negativno se odražava na fizičko i mentalno stanje i zdravih ljudi. Ipak, najosetljivije su osobe kojima je prirodno nizak pritisak, jer dolazi do dodatnog pada.

Prolećni umor

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, na prolećni umor utiču i nedovoljna pokretljivost u hladnim danima, kao i unos teške, začinjene hrane siromašne vitaminima i mineralima koja je karakteristična za zimsku trpezu.

Kako prepoznati prolećni umor?

Danima me boli glava”. “Danas sam jedva ustao iz kreveta”. “Nemam snage ni za šta”. Samo su neke od rečenica koje često čujemo, ali ih i sami izgovoramo, na kraju zime.

Članak se nastavlja posle reklama

Upravo one najbolje opisuju znake prolećnog umora. Karakteristični simptomi su malaksalost, glavobolja, pospanost, pad energije i bolovi u mišićima. Mada se mogu javiti i vrtoglavica, lupanje srca, blaga anemija, kao i problemi sa spavanjem.

Smena godišnjih doba utiče i na raspoloženje. Nije redak slučaj da je osoba razdražljiva i depresivna. S obzirom da je u hladnim danima smanjeni unos svežeg voća i povrća dolazi do pada imuniteta. U ovom periodu su česte virusne infekcije koje se mogu objasniti kao još jedan znak prilagođavanja organizma.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako pobediti prolećni umor?

Da biste što lakše prebrodili prolećni umor neophodno je da podignete nivo unutrašnje energije. Prvi korak u tome jeste promena ishrane. U svoj jelovnik uvrstite sveže povrće, poput mladih rotkvica, tikvica, brokolija, šargarepe, karfiola i zelene salate. Ove namirnice su bogate vitaminima, a sadrže malo kalorija. Pa organizam neće biti “opterećen“ obrokom. Unos gaziranih sokova i kofeina treba svesti na minimum.

Prolećni umor

Članak se nastavlja posle reklama

Kraj zime je pravo vreme da se obavi detoksikacija. Ne samo da ćete očistiti telo od nagomilanih toksina, već ćete na taj način eliminisati ili ublažiti simptome prolećnog umora.

Hladni dani mnogima su bili savršeni izgovor za sedenje u kući. Sada nemate više opravdanja da odlažete bavljenje nekim sportom. Čak i obična šetnja ili blaga fizička aktivnost pozitivno deluju na revitalizaciju organizma.

San je bitna komponenta u borbi sa prolećnim umorom. Zato je važno da uspostavite redovan ritam spavanja. Preporučljivo je da uvek odlazite u isto vreme u krevet, pre ponoći, kako biste svom telu omogućili pravi odmor.

Članak se nastavlja posle reklama