Categories Prevencija, ZDRAVLJE

Prepoznajte poremećaj hormona u vašem telu

Povećana telesna težina, smanjena seksualna želja, nesanica i različiti bolovi, neke su od poteškoća čiji uzrok mogu biti hormonalni poremećaji. Bitno je prepoznati sindrome na vreme.

 

Sve u ljudskom organizmu je pod uticajem hormona čije vrlo male doze upravljaju našim raspoloženjem, ponašanjem i funkcijom pojedinih organa. Ako se taj složeni sistem “pokvari”, posledice mogu biti izražene u obliku blažih ili težih zdravstvenih smetnji.

Hipotalamus

Ova žlezda je smeštena u mozgu, a upravlja seksualnom željom, osećajem gladi, žeđi, telesnom temperaturom, disanjem, srčanim ritmom. Posebno je važna jer deluje kao unutrašnji sat organizma i upravlja svim životnim funkcijama.

Poremećaji:
Tumače se jednako kao poremećaji hipofize, budući da se skup međusobnih delovanja naziva osovina hipotalamus-hipofiza.

Epifiza

Ova žlezda je smeštena u samom središtu mozga, a njena uloga je poprilično nepoznata. Najpoznatiji hormon koji proizvodi je melatonin, hormon koji upravlja ciklusima sna i budnosti.

Poremećaji: Poznato je da utiče na reprodukciju životinja, ali poremećaji i njihove posledice kod ljudi nisu poznate.

Štitna žlezda

Ova važna žlezda je smeštena u dnu vrata. Proizvodi hormone koji utiču na rast, proizvodnju telesne energije i brzinu metaboličkih procesa u telu.

Poremećaji: Razlikuju se s obzirom na to da li štitna žlezda radi prejako ili preslabo. Kod slabijeg rada javlja se usporenost metabolizma, a kod jakog ubrzanost. Za oba poremećaja je karakteristično lupanje srca, slabljenje noktiju i kose, poremećaji menstrualnog ciklusa, nagle promene telesne težine.

Paratireoidne žlezde

Reč je o četiri male žlezde koje se nalaze uz štitnu žlezdu, a proizvode hormone koji utiču na metabolizam kalcijuma.

Poremećaji: Zbog nedovoljnog rada može doći do osećaja trnaca, gubitka osećaja u stopalima i dlanovima, a u kritičnom slučaju i do privremene paralize. Kod prekomernog rada može doći do nastanka bubrežnih kamenaca ili preloma kosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA