Da li su osobe s dijabetesom podložnije zarazi virusom COVID-19 i kako utiče na njih?

by | novembar 13, 2020

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

Na pitanje kako COVID-19 može da utiče na dijabetičare odgovara dr Ljiljana Milovanović, specijalista endokrinolog.

1. Da li su dijabetičari podložniji zarazi virusom COVID-19 i kako utiče na njih?

Dijabetes kao hronična, doživotna i progresivna bolest po toku ima deficit imunoglobulina i veći rizik za razvoj i lečenje infekcija bilo kojim agensom, pa tako i Covid-om. Svaka infekcija redukuje već smanjeni imunitet pacijenta dijabetičara, a Covid pandemija sa više aspekata: strah zbog globalne pandemije, strah za sopstveni život, oslabljeno kretanje i učestvovanje u socijalnoj kulturi, povećan unos hrane, ređa kontrola parametara bolesti i nemogućnost dolaska kod nadležnog lekara po savet za korekciju terapije i savet. Dijabetičar je u većem riziku za zarazu i otežano i produženo lečenje ako oboli od Covid infekcije.

Ako dijabetičar oboli od korone i prođe celokupnu proceduru kroz Covid ambulantu, preporučuje se hospitalizacija zbog veće mogućnosti nastanka samih komplikacija infekcije i pogoršanja organskih komplikacija dijabetesa. Pacijent mora biti pod stalnim nadzorom lekara jer se između ostalog pogoršava i glikoregulacija tj. povećava se u kontinuitetu nivo šećera u krvi, te se terapija prilagođava ili menja prema aktuelnom stanju pacijenta. Svi raspoloživi modeli lečenja se uključuju, menjaju, podešavaju do postizanja stabilne glikoregulacije kako bi se imunitet obolelog dijabetičara fokusirao na odbranu od infekcije.

Mogućnost zaraze je veća utoliko što je prijemčivost ovih pacijenata za svaku infekciju veća, ali  poštovanje svih epidemioloških mera, posebno lične higijene, smanjuje mogućnost zaraze.

Dr LJILJANA MILOVANOVIĆ, specijalista endokrinolog

Već 30 godina radi u Specijalnoj bolnici „Merkur“ (bolnica za prevenciju i lečenje – edukaciju obolelih od  dijabetesa) u Vrnjačkoj Banji, od čega 13 godina kao endokrinolog. Član je EASD  asocijacije, učesnik  većine evropskih dijabetoloških i endokrinoloških kongresa i aktivan učesnik srpskih kongresa iz ovih oblasti.  Afirmisana u svojoj oblasti, moderator i organizator simpozijuma o dijabetesu u Specijanoj bolnici „Merkur“ Vrnjačka Banja.

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari iz raznih specijalnosti će vam svakog petka na našem portalu izaći u susret i odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rsJovana Stojanovic/Getty via Guliver