Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Koji su razlozi nastanka spine bifide?

by | 24 maja, 2016

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, imam 28 godina. Zbog viška kilograma i insulinske rezistencije i neredovnih ciklusa pila sam Metforminu, 2x500mg dnevno. Zatrudnela sam čim smo suprug i ja odlučili da radimo na tome. U pitanju je druga trudnoća, a prva je završena Missedom u 8. nedelji, pre tri godine. U drugoj trudnoći, u 25. nedelji na UZ otkrivena je anomalija ploda – hidrocefalus, spina bifida i ventriculomegalia. Urađen mi je feticid i indukcija porođaja. Da ne pišem kroz kakav sam pakao prošla. Čak sam želela da iznesem trudnoću do kraja ali su mi svi savetovali da to ne uradim jer bi moje dete imalo jako težak život. Zanima me zašto se to desilo, jesam li ja nešto pogrešno uradila? Pridržavala sam se svih upustava lekara. PilaFfolacin 5mg, Utrogestan 100mg, 2x dnevno i Metformin do 4 meseca. Koje analize da uradim pre sledećeg pokušaja? Da li uopšte imam šanse za normalno potomstvo? Sve ovo dogodilo se pre mesec dana i osećam ogroman gubitak. Molim vas za savet i pomoć. Hvala unapred.
O: Poštovana, imali ste veoma teško i neprijatno iskustvo sa prethodnim trudnoćama, ali zbog toga ne treba da prebacujete sebi da li ste sve dobro uradili. Sledili ste uputstva koja su vam data i pridržavali se terapije koja vam je prepisana. Razlozi nastanka spine bifide nisu u potpunosti razjašnjeni, a nastanak ventrikulomegalije i hidrocefalusa može biti povezan sa nekim infekcijama ili može biti genetski uslovljen. Trebalo bi da sa Klinike gde je rađen prekid trudnoće dobijete obdukcioni nalaz fetusa, kao i eventualno rezultate nekih drugih analiza ukoliko su urađene. Sa tim rezultatima potrebno je da se obratite vašem ginekologu koji će vas uputiti da uradite određene dopunske analize (mikrobiološke, virusološke), kao i da vas uputi na genetsko savetovalište. Uvek postoji šansa za zdravim potomstvom, a na vama je da uradite sve od analiza kako biste što rasterećeniji ušli u novu trudnoću.
S poštovanjem, mr Gordana Pecić, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, odnose sam imala 14.03, 15.03 i 26.03. a menstruaciju sam dobila 29.03. Sve je bilo u redu dok nisam dobila jednodnevno krvarenje oko 7 dana pre očekivane sledeće menstruacije. Sada mi kasni 4 dana. Da li je trudnoća moguća?
O: Poštovana, izostavili ste jedan bitan podatak u vašem izlaganju, a to je na koliko vam dolaze menstrualni ciklusi što bi preciznije moglo da odredi plodne dane i rizične odnose.
Na osnovu navedenog može da se desi da ste trudni, ali šanse su male. U svakom slučaju, savetujem vam određivanje B HCG iz krvi i pregled ginekologa.
S poštovanjem, mr Verica Jovanović, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, moja supruga je imala dva spontana pobačaja, u periodu od dve godine. Prvi spontani pobačaj, desio se pre dve godine kada se plod nije formirao kako treba i došlo je do prirodnog spontanog pobačaja nakon dva meseca. Međutim, juče je, nažalost, došlo i do drugog pobačaja i to u petom mesecu trudnoće. Supruga i ja smo uredno posećivali lekare (ginekologe) što u državnim institucijama, što privatno. Sve je bilo u redu do trećeg meseca. Nakon toga se javilo blago krvarenje bez kontrakcija. Na pregledu je konstatovan hematom koji je navodno bio uzrok. Uključen je u terapiju Utrogestan i Progesteron ampule. Trudnoća je nekako opstajala, uz povremena krvarenja. Preporučeno je strogo mirovanje koje smo vrlo poštovali. Nedavno smo otišli na redovan, prvi ginekološki vaginalni pregled, gde je konstatovano da se hematom gotovo izgubio. Isključeni su Progesteron i antibiotic, a dat je Canesten, zbog peckanja koje se povremeno javljalo. Tada je sve krenulo nizbrdo. Te večeri krenule su kontrakcije praćene bolom koji je bio sve jači i krvarenje sve učestalije. Odmah ujutro, otišli smo na odeljenje u bolnici gde je naš izabrani lekar jednom pregledao suprugu, a potom imao intervenciju u nekom drugom gradu i vratio se u naše mesto nakon pet dana. Za to vreme razni lekari vodili su brigu o mojoj supruzi i smenjivali se oko nadzora i davali joj razne infuzije, antibiotike, i lekove protiv bolova. Međutim, bolovi su bili uporni i intenzivni i pukao je vodenjak. Recite mi, molim vas, da li smatrate da je tu moglo da se uradi nešto drugačije, jer ne mogu da se oduprem mišlju da je sve krenulo naopako nakon vaginalnog pregleda i isključivanja dela lekova za održavanje trudnoće? Obrazloženje je, nakon svega proživljenog i preživljenog, bilo da prosto materica nije prihvatila bebu, što je prema mom mišljenu, poprilično paušalno u degutantno. Zaboravio sam da napomenem i to da su pre začeća urađene sve moguće analize, i da je sve bilo u najboljem redu. Recite mi šta i kako dalje? Hvala unapred.
O: Poštovani, razumem vašu zabrinutost. Verujem da su kolege učinile sve što je bilo u njihovoj moći da se ta trudnoća iznese do kraja. Na osnovu svega što ste izneli ne mogu da zaključim zašto je trudnoća završena spontanim pobačajem. Razlozi mogu biti brojni, a odgovor će vam dati doktor koji je vodio trudnoću vaše supruge. Nemojte da se obeshrabrite na putu roditeljstva, svakako vam želim puno sreće i uspeha u narednoj trudnoći.
S poštovanjem, mr Verica Jovanović, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, lečim se od raka dojke. Imala sam zračenje, ali ne i hemoterapiju. Pijem Nolvadex, osam meseci od operacije i već sam imala pre pet dana eksplorativnu kiretažu iako je materica 7mm. Bilo je krvarenja nalik na menstruaciju, a pojavio se i polip čim sam počela da pijem lek. Inače, imam 48 godina i u predmenopauzi sam sudeći po rezultatima krvi. Posle kiretaže je bilo sve ok, ali posle 5 dana se javlo krvarenje. Koliko traje uobičajeno krvarenje, kad mogu na pregled? Takođe, zanima me da li smem da radim vežbe za kičmu jer imam Diskus Herniju? Hvala unapred na odgovoru.
O: Poštovana, krvarenje posle kiretaže, ukoliko nije obilno, je normalna pojava koja prestaje posle par dana. Ako krvarenje traje duže, javite se ginekologu. Kontrola posle ovakvih intervencija je najčešće nakon 7 dana. Za vežbe se posavetujte sa fizijatrom koji će sagledati problem i predložiti vam najbolji vid lečenja.
S poštovanjem, mr Verica Jovanović, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.