Rešenje za prekomerno znojenje: Saveti koji će vam olakšati život

by | jun 11, 2024
Rešenje za prekomerno znojenje

Znojenje je važan način na koji nas telo hladi, ali može biti i nezgodno.  Srećom postoji rešenje za prekomerno znojenje. 

Znojenje je način na koji telo reguliše temperaturu. Kada nam je vruće, znojimo se, jer nas vlaga koja isparava u stvari hladi. Dakle, znojenje je potpuno normalna i poželjna pojava. Međutim, niko ne voli da se kupa u znoju, a leti je to česta pojava. Srećom, postoje strategije koje vam mogu pomoći da smanjite znojenje leti.

Rešenje za prekomerno znojenje: Ovo zaista radi

1. Nanesite antiperspirant pre spavanja

Antiperspiranti deluju tako što blokiraju znojne kanale tako da znoj ne može da dopre do površine kože. Dakle, žlezde i dalje luče znoj, ali on ne dopire do površine kože. Dezdoransi ne sprečavaju znojenje, već umesto toga imaju za cilj da prikriju miris koji proizvode bakterije kada se znojimo.

Članak se nastavlja posle reklama

Uveče se istuširajte, dobro prosušite deo ispod pazuha i nanesite antiperspirant. Zašto se to radi? Razlog je taj što sastojcima koje sadrži antiperspirant treba vremena da stvore blok preko znojnog kanala i većina ljudi se znoji manje ili uopšte ne znoji noću. Možda neće uspeti odmah, ali držite se ove rutine nekoliko noći i trebalo bi da postignete željene rezultate. Kada antiperspirant počne da deluje, može se primeniti po potrebi.

2. Nosite prozračne tkanine

Najbolji način da smanjite znojenje pri izboru odeće je da nosite lagane, prozračne tkanine sa dobrom ventilacijom. Svetlije boje takođe pomažu da se sunce reflektuje umesto da ga apsorbuje, tako da nošenje bele može da vam pomogne da se ohladite i smanjite znoj.

Kada ovo nije opcija, izaberite tamne boje ili ometajuće uzorke koji skrivaju znoj. Takođe možete da se obučete slojevito tako da se znoj ne vidi na spoljašnjem sloju.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Izbegavajte određenu hranu

Postoji nekoliko izbora hrane koje biste možda želeli da izbegnete ako ste na poslovnom ručku ili u društvenoj situaciji u kojoj se radije ne biste znojili. Definitivno izbegavajte začinjenu hranu. Naša tela reaguju na začinjenu hranu na isti način kao na bilo koju drugu toplotu – pokušavaju da rashlade telo, što dovodi do znojenja.

Ni kofein nije preporučljiv jer stimuliše naše nadbubrežne žlezde i izaziva znojenje dlanova, stopala i pazuha. Imajte u vidu i to da manji obroci takođe mogu pomoći da se rashladite, jer je metabolička toplota potrebna za razlaganje hrane. Ako ostanete dobro hidrirani, takođe ćete smanjiti telesnu temperaturu.

Članak se nastavlja posle reklama
Foremniakowski/gettyimages.co.uk