Saveti dermatologa: Kako se pravilno neguje koža zimi? (II deo)

Nega kože zimi je izuzetno zahtevna. Zbog hladnog vazduha napolju i isušenog u prostorijama u kojim boravimo, koža nam je suva, ispucala, peruta se.

by | januar 8, 2021

Kako se pravilno neguje koža zimi, savetuje vas dermatolog, dr Jovana Majstorović, putem Dok Tok platforme:

Pročitajte i: Saveti dermatologa: Kako pravilno negovati kožu u zimskom periodu? (I deo)

Iako nega kože zimi deluje komplikovana i zahteva određeni broj proizvoda, adekvatna nega će vas sačuvati ispucalosti, isušivanja. Ukoliko imate neke od hroničnih kožnih bolesti, nega će vam pomoći da manje koristite terapiju. Koža koja je negovana, bolja je barijera prema spolja, čuvaće vas od neželjenih mikroorganizama. Osećaj meke i neispucale kože će vam svakako uticati i na kvalitet života.

Članak se nastavlja posle reklama

Štitite kožu od sunca tokom čitave godine

Glavni proizvod, ukoliko volite svoju kožu, tokom cele godine treba da vam bude krema sa zaštitinim faktorom. Mnogi misle da je ona rezervisana samo za leto, ali ne samo što treba da vam bude verni drug zimi dok ste na planini, već i svakog zimskog dana, ukoliko želite da sačuvate mladolik i zdrav izgled kože, ali i bez patoloških promena. (Pročitajte i: 6 najčešćih zabluda o zaštiti kože od sunca (video))

Zima je pravo vreme za estetske tretmane

Ukoliko želite da radite neki ozbiljniji antiejdžing tretman, zima je pravo vreme za to. Od hemijskih pilinga, uklanjanja fleka, kapilara, do laserskog podmlađivanja, pa čak i epilacije, zima je pravi tajming da se profesionalno ponegujete. Ne zaboravite da nakon svih ovih tretmana najvažnija je konstantna hidratacija. (Pročitajte i: Infoklinika: Estetska hirurgija – kako izbeći komplikacije)

Ciljana nega usana, šaka i stopala

Usne zimi poprilično pate, jer su direktno izložene zimi, vetru, a često ih mi sa željom da ih hidriramo, pljuvačkom dodatno oštetimo. Usne morate negovati više puta dnevno hidratantnim balzamima, najpre na bazi ši putera. Izbegavajte obojene ili mirisne stikove za usne, oni ih mogu dodatno isušiti. Šake je neophodno mazati nakon svakog pranja, najbolje glicerinskom kremom, ili kremama na bazi ši putera. Za stopala je najbolje uveče ih napakovati preparatima na bazi petrolatum gela ili tzv. vazelinom. Isto možete uraditi i sa kolenima i petama, koji zimi takođe traže dodatne nege. Zanoktice i nokte namackajte pred spavanje maslinovim ili kokosovim uljem. (Pročitajte i: Jednostavne navike koje pomažu da usne i zimi ostanu glatke)

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i: Probajte slugging – novi zimski tretman sa vazelinom

Dok Tok

Savetuje vas: Dr Jovana Majstorović

Članak se nastavlja posle reklama

Doktorka medicine na završnoj godini specijalizacije iz dermatovenerologije. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Pripravnički staž završila na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega se godinama bavila sportskom medicinom i ishranom. Ljubav prema koži napokon ispunjava upisom na specijalizaciju 2017. godine koju u narednim mesecima i završava. Članica je Evropskog udruženja dermatovenerologa, kao i Međunarodnog udruženja dermoskopista. Redovno učestvuje na međunarodnim kongresima sa svojim objavljenim radovima. Smatra da je za kvalitetnu, lepu, zdravu i negovanu kožu neophodno raditi i spolja i iz unutra.

Dok tok platformaMarianVejcik/iStock/Getty Images plus via Guliver