Seks i zdravlje: Možda će vas iznenaditi, ali ovo su zdravstveni benefiti vođenja ljubavi

by | 13 maja, 2022
seks i zdravlje

Seksualni odnosi jesu važan faktor našeg života, a kakvoj su vezi seks i zdravlje, otkrivamo vam u nastavku. 

Seks i seksualnog deo su života, a pored glavnog cilja- reprodukcije, seks utiče na intimnost i zadovoljstvo. Seksualna aktivnost ima brojne fizičke, intelektualne, emotivne, psihološke i socijalne benefite po nađe zdravlje.

Ali, pre nego što se pozabavimo benefitima, važno je napomenuti da je tokom seksualnih aktivnosti veoma važno razmišljati i o seksualno zdravlju, te seksu treba pristupati odgovorno.

Seks i zdravlje

Celokupno zdravlje

Jedna studija otkrila je da je seks dobar za kardiovaskularno zdravlje i da snižava krvni pritisak, jača srce, ali i mišiće, poboljšava libido, sagoreva kalorije i sprečava rizik od srčanog i moždanog udara, kao i hipertenzije.

Ljudi koji su seksualno aktivni češće i vežbaju i imaju bolje navike kada je iskrana u pitanju, pokazala su istraživanja.

Imunitet

Jedno istraživanje pokayalo je da osobe koje imaju češće seksualne odnose (jednom do dva puta sedmično) imaju više imunoglobulina A (IgA) u svojoj pljuvački. A u pitanju je antitelo koje igra glavnu ulogu u sprečavanju bolesti i na prvoj je liniji kada je odbrana od humanog papiloma virusa odnosno HPV-a.

Bolji san

Naše telo, tokom intimnog odnosa, ispušta oksitocin, hormon ljubavi, ali i endorfin. Kombinacija ova dva hormona deluje kao sedativ, pa samim tim, imamo i kvalitetniji san.

Smanjuje glavobolje

Studije su pokazale da seksualno aktivni pojedinci imaju manji rizik od glavobolja i migrena. Isto tako, istraživanja su pokazala da 60% osoba koje pate od migrene osećaju manje simptome nakon intimnog odnosa.

Pročitajte i… Seks nakon porođaja- sve što ste želele da znate

Benefiti seksa za muškarce

Nedavna studija pokazala je da muškarci koji imaju češći intimni odnos imaju i manji rizik od raka prostate. Uz to, imaju i 50% manje šanse od smrtnosti.

Benefiti seksa za žene

Pored toga što seks i dostizanje vrhunca poboljšava cirkulaciju i deluje kao prirodni lek protiv bolova, seks ženama pomaže u kontrolisanju bešike, umanjuje menstrualne bolove, jača mišiće karlice i smanjuje rizik od endometrioze.

Seks i mentalno zdravlje

Seks umanjuje anksioznost i depresiju, povećava osećaj zadovoljstva, sreće i samopouzdanje. Uz to, poboljšava odnos s partnerom, jača vezu i pomaže pri pokazivanju emocija.

 

lepotaizdravlje.rsLightFieldStudios/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.