Sofrologija: Napunite baterije!

Ukoliko želite snažan imunitet od jutra do mraka, rešenje biste mogli pronaći u najnovijem wellness trendu za bolje zdravlje i više energije!

by | april 12, 2021

Da li ste ikada dan započeli osećajući se kao da ste nepobedivi, a onda nešto kasnije postali potpuno iscrpljeni? Dnevni usponi i padovi energije mogu da oslabe naš imunološki sistem, što dovodi do povećanog rizika od infekcija.

Ali, može vam koristiti da u svakodnevnu rutinu uvrstite tehniku pod nazivom sofrologija.

Sofrologija je tehnika opuštanja uključuje kombinaciju smirujućeg disanja, pokreta slabijeg intenziteta i vežbi pozitivne vizualizacije. Sve to zajedno dovodi svež kiseonik u naš organizam, kaže Dominik Antiljilio (Dominique Antigilio), sofrolog u BeSophro i autorka knjige The Life-Changing Power of Sophrology (be-sophro.com).

Članak se nastavlja posle reklama

Svaki put kad primenjujete sofrologiju, učite telo da prepozna da je bezbedno u sadašnjem trenutku, te ono na taj način napušta modus odbrane, a aktiviraju se mehanizmi za regeneraciju i oporavak. Tako se naš imunološki sistem lakše bori protiv bakterija i virusa. Isprobajte 10 sofrologija mini-rutina koje predlaže Dominik, za više energije tokom celog dana.

Saznajte i… Šta vas očekuje u drugom broju magazina „Natural Health“

Sofrologija: Rutine za više energije

1 Pozdravite dan
Kada se probudite, bilo prirodno ili uz pomoć alarma, vežbajte svesnost tako što ćete nekoliko sekundi mirovati. Uspravite se u krevetu, a zatim zatvorite oči, duboko udahnite i pozdravite ono što osetite odmah nakon buđenja.

Članak se nastavlja posle reklama

2 Vežbajte zahvalnost

Kada ste prihvatili prvo osećanje, emociju ili misao, potražite pogledom po sobi nešto na čemu ste zahvalni. To može biti fotografija nekoga koga volite, vaš novi noćni stočić ili samo imajte na umu činjenicu da ste živi i da ste doživeli još jedan, novi dan. Prigrlite optimizam i neka vas obuzme pozitivna energija na nekoliko trenutaka pre nego što uplovite u dan.

Članak se nastavlja posle reklama

3 Ne dozvolite da vam drugi određuju raspoloženje
Svesno se oduprite porivu da automatski uzmete telefon u ruke kako biste proverili mejlove ili društvene mreže, jer to vas može ubaciti u reaktivno stanje. Umesto toga, provedite neko vreme nakon buđenja oflajn i osetite „puls dana”. Zapamtite da sami birate s kakvim emocijama ćete započeti dan. Ne dozvolite da pasivno reagujete na događaje i ljude, tj. na ono što vam drugi nameću. Što više ostanete koncentrisani na sebe i povezani sa samim sobom, manja je verovatnoća da ćete biti pod stresom.

4 Oduvajte tenziju

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko osetite napetost ili stres kad se probudite, izdvojte nekoliko minuta da uradite vežbu stojeća sofrologija. Stanite i podignite ruke u visini ramena. Udahnite i stavite ruke na grudi. Zatim izdahnite i raširite ruke, pa se sagnite i rukama pipnite pod. Dok ovo budete radili, izbacivanjem vazduha, izbacićete i tenziju. Udahnite dok se podižete i vratite ruke na grudi. Ostanite svesni da stojite nogama čvrsto na zemlji. Ovo je brza meditacija kretanja koja će istegnuti vaše telo, dopremiti kiseonik do mozga, a pomoći će vam da procesuirate tenziju i da se okrenete pozitivnijem uglu posmatranja.

5 Proveravajte sami sebe
Na putu za posao ili pre nego što krenete na posao, odvojte minut da „proverite” sami sebe. Zatvorite oči i mislite na svoje ciljeve za taj dan. Zamislite sebe kako ste ih uspešno ostvarili. Dozvolite sebi da budete pozitivni. Ova vežba vizualizacije (koju obično praktikuju sportisti pre velikih takmičenja) jednostavan je način da stvorite pozitivnu nameru, odredite fokus i pokrenete motivaciju i samopouzdanje.

Članak se nastavlja posle reklama

6 Prihvatite pad

Popodnevni pad raspoloženja i energije je normalan; to je deo našeg cirkadijalnog ritma, pa se zato nemojte boriti protiv toga. Umesto toga, isprobajte Moćnu pauzu, kako biste napunili baterije telu kojem je potreban odmor. U sedećem ili ležećem položaju, zažmurite i uradite brzo „skeniranje tela”. Pomislite na svaki deo tela, od nožnih prstiju do temena. To će vaš mozak dovesti u stanje alfa-talasa, odnosno stanje dubokog oporavka i pomoći će vam da održite energiju i fokusirate se na ostatak dana.

7 Ostavite tenziju ispred vrata

Članak se nastavlja posle reklama

Pokušajte da na izmaku dana ne umarate sebe poslom niti ičim što izaziva napetost. Ostavite probleme ispred vrata svog doma ili, ukoliko radite od kuće, ispred vrata svoje spavaće sobe. Omogućite sebi da se isključite u određeno vreme pre odlaska na spavanje. Zapitajte se šta možete da otpustite kako biste proveli opušteno veče. Odgovor može biti upravo napetost u telu, negativnu emociju ili stres koji su bili s vama celog dana, ali vam više nisu od koristi. Tretirajte veče kao novi početak.

8 Budite aktivni
Pobrinite se da vaše telo bude aktivno najmanje jednom dnevno – to može biti, recimo, brza šetnja od 30 minuta. Bez aktivnosti organizam jednostavno ne može optimalno da funkcioniše, uključujući i imunološki sistem.

9 Primenite tehniku „Pumpa“

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko vam je potrebna dodatna injekcija energije pre, na primer, važnog sastanka, isprobajte sofrološku tehniku pod nazivom Pumpa. Stanite uspravno, izdahnite kroz usta, a onda duboko udahnite kroz nos. Zadržite dah. Nakon toga „pumpajte”, podižući i spuštajući ramena kako bi se rameni i leđni mišići pokrenuli i kako biste popravili cirkulaciju. Podizanje ramena treba da prati energičan udah kroz nos, a spuštanje izdah, takođe kroz nos. Nakon tridesetak sekundi, opustite ramena i izdahnite. Ponovite pumpanje još tri puta i spremni ste da na sastanak odete samouvereni i puni energije.

10 Destresirajte odlazak na spavanje

Pre odlaska u krevet, uradite nešto u čemu uživate kako biste ulili osećaj blagostanja i sigurnosti. Kada se telo oseća sigurno, lakše zaspimo, a naš imunosistem je manje podložan stresu, koji može da kompromituje pravilno funkcionisanje organizma. Ova tehnika pomaže da ojačate otpornost tela.

Članak se nastavlja posle reklama

Iz redakcije „Natural Health“

Natural Health Jonathan Borba via Pexels