Šta je tačno masaža grudi i kako je uraditi?

Možda je niste praktikovali, ali ima mnogo koristi za zdravlje

by | april 17, 2020
masaza grudi wh

Kada čujete izraz „masaža grudi“, pomislile biste na samopregled dojki. Ali postoji i druga vrsta masaže grudi koja je mnogo prijatnija od samokontrole.

Masaža grudi najpre je praksa ljubavi prema sebi, a ako je izvedena pravilno i uz saglasnost klijenta, može pomoći u otklanjanju stresa, poboljšanju cirkulacije i oslobađanju od bola, a ujedno je i vrlo nežna prema dojkama.

– Možda vam nije prioritet prilikom odlaska u spa centar, ili nije deo vaše uobičajene masaže celog tela, ali to je samo zato što dodirivanje grudi obično ne doživljavate kao „udoban“ aspekt tradicionalne masaže zapadnog stila. Međutim, masaža grudi ima korene u ajurvedskoj tradiciji – objašnjava Aleka Berman, klinički lekar ajurvede.

Ova vrsta masaže često je dostupna u banjama koje praktikuju Ajurvedu.

Jeste li zainteresovani? Evo šta se događa tokom masaže dojki, kako potencijalno može poboljšati zdravlje vaših dojki i kako vežbati masažu na sopstvenim grudima.

Šta je tačno masaža grudi?

Dakle, opet, masaža dojke nije isto što i samopregled dojki, što je takođe presudno za procenu vašeg normalnog zdravlja dojke. Samopregledi dojki uključuju palpaciju tkiva dojke i redovno pregledanje iz svih uglova. To zapravo nije opuštajući proces.

– Masaža grudi, s druge strane, namenjena je sopstvenoj nezi – kaže Berman. Ona se radi u kontekstu ajurvedske Abhianga masaže ili masaže celog tela uljem. Ako posetite Ajurveda masera, on će kružnim pokretima masirati grudi, a zatim će se prebaciti na pazuhe i dojku. Ili ako odlučite, možete praktikovati masažu dojki na sebi koristeći iste tehnike.

masaza pazuh wh

Koje su zdravstvene koristi masaže dojki?

To zavisi od osobe i njenih grudi, ali postoji niz potencijalnih zdravstvenih koristi od ove masaže iI za dojke i za mentalno zdravlje. Evo nekih bitnih razloga zbog kojih stručnjaci kažu da vam masaža grudi može biti od pomoći.
Masaža grudi nije štetna, pa je sasvim u redu s njom eksperimentirati.

Može smanjiti napetost grudi

– Iz ajurvedske perspektive, masaža grudi ima puno veze sa oslobađanjem od napetosti.  Ako ih ne masirate, grudi mogu stagnirati, jer se sastoje uglavnom od masnog tkiva. Manipulacije i kretanje vam mogu pomoći da očistite kanale na kojima se sakuplja masnoća. Stagnacija u masnom tkivu može doprineti stvaranju benignih kvržica ili spazama, a podizanje temperature i podsticanje cirkulacije u područje mogu vam pomoći da se to razbije – kaže Berman .

Masaža grudi poboljšava cirkulaciju i pomože pri dojenju

– Masaža grudi je korisna za podsticanje dotoka krvi u mlečne žlezde. Cirkulacija je važna u predelu dojke jer je dokazano da oslobađa oksitocin, hormon koji inhibira stres i depresiju – kaže Džejmi Bakarak, licencirani terapeut masaže i medicinski akupunkturolog.
I ne samo to, već može pomoći i novim mamama koje se odluče na dojenje: Redovnim masiranjem grudi može se mleko, zajedno sa protokom krvi, kretati kroz grudi i čitav proces učiniti lakšim i manje bolnim.

masaza dojki

Masaža grudi može pomoći limfnoj drenaži

– Grudi su deo limfnog sistema, ti limfi se mogu zapušiti, naročito ako ste prethodno imali operaciju u grudima ili grudima. Masiranje i oslobađanje zastoja u predelu grudnog koša mogu pomoći oslobađanju limfnog sistema od toksina – možda ćete osetiti i otvaranje sinusa, kao i potrebu da izduvat nos – kaže Berman.

Za dodatno oslobađanje toksina važno je masirati podpazuhe, gde su koncentrisani limfni čvorovi – dodaje Berman. (Ako ste imali operaciju u grudima ili grudima, prvo razgovarajte sa lekarom o masaži dojke.)

Masaža grudi može vam smanjiti oticanje

Tokom menstruacije ili ako dojite, dojke mogu oteći i boleti, te im je potrebno malo masaže da se opuste.
Ono što je sjajno kod aiurvedske masaže grudi  je da pomoću ulja, i masaže, a zatim tople kupke, otvorite pore, kako bi ulje ušlo u vašu kožu i dublje u vaša tkiva. To pomaže smanjenu otoka – kaže Berman.

Masaža grudi je korisna za ublažavanje stresa

Masaža treba da bude meditativna, a posebno masaža na tako osetljivom mestu.

– Ne zaboravite da dodiri budu puni ljubavi I saosećanja. Ono što radite rukama, ostaviće utisak i na vaš nervni sistem, a želite da ta energija koju šaljete bude isceljujuća. Sve dok se ne prilazite masaži sa zabrinutim ili ljutim mislima, ona može biti sjajno sredstvo za ublažavanje stresa – kaže Berman. Pročitajte i: Kako da ohrabrite sebe u teškim trenucima

masaza grudi

Kako izvodite masažu dojki?

Vežbajte masažu grudi na sebi kod kuće, ukoliko bi vam to više prijalo od odlaska u spa centar.

Najbolje je koristiti osnovno zagrejano ulje, kao što je organsko suncokretovo ili susamovo ulje – sugeriše Berman.

– Masažu počinjete kružnim pokretima, krećući se od bradavice prema spoljnoj strani dojke. Važno je raditi na jednoj dojci u isto vreme i bez dodatnog pritiska – dodaje Bakarak, posebno ako počnete da osećate bol.

– Zatim se pomerite do pazuha i spoljne ivice dojke, krećući se prema ramenskom zglobu prema gore kako biste pomogli detoksikaciji limfnih čvorova – kaže Berman.

Dajte svojoj kosti, ramenima i vratu malo ljubavi, pre nego što pređete na dojku. Završite masažom u sredini grudi, lagano kružeći u smeru kazaljki na satu. Pročitaj i: Šta je tačno integrativna ginekologija?

Na kraju masaže, Berman savetuje topli tuš ili kupku kako bi se ulje upilo u vaše pore.

– Ipak, ne morate koristiti sapun, jer je ulje namenjeno čišćenju vaše kože – kaže ona. Ili, ako želite da preskočite tuš, možete da se umotate u topli peškir i da se malo opustite – ulje će vam ući u kožu dok se odmarate.

– Generalno, možete masirati grudi čak i ako dojite. Prvo se posavetujte sa lekarom ukoliko imate bolne podoje – kaže Bakarak.

– Ako ste nedavno imali operaciju dojki, bilo bi najbolje da sačekate nekoliko nedelja pre masiranja grudi, a zatim lagano počnite – predlaže ona. (I razgovarajte sa lekarom o dodirivanju područja, samo da biste bili sigurni da ste se spremni.)

Kada uklonite konce, masaža grudi može biti lekovita posoperativna praksa. To je i ljubavna i opuštajuća praksa u nezi. Ajurvedska masaža grudi nije po prirodi seksualna, ali kontakt sa svojim telom je važan, a zadovoljstvo od kontakta samo povećava koristi , kažu stručnjaci, a piše womenshealthmag.com

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty