Šta se smatra normalnim oscilacijama težine?

by | 30 decembra, 2020
oscilacije težine

Kad zadamo sebi cilj „moram smršati“, lako padnemo u zamku stalnog proveravanja telesne mase. Dva puta dnevno stajemo na vagu i svaki put se nadamo nižem broju. Stvar je u tome što jsu dnevne oscilacije težine  normalne.

Samo zato što vidite da se taj broj povećava ili smanjuje iz dana u dan, ne znači da niste na dobrom putu da smršate (ili se udebljate ako vam je to cilj). Saznajte koje su normalne oscilacije težine.

Zašto moja težina toliko varira?

Većina nas ne može da za par dana pojede toliko hrane da bi se ugojila nekoliko kilograma. „Ako primetite dramatično povećanje broja kilograma, velika je verovatnoća da je to zbog vode, objašnjava dr Anita Petruceli, za BodiLogicMD. „Jelo, piće, mokrenje, pražnjenje creva i vežbanje mogu uticati na sastav vode vašeg tela, a time i na težinu“, kaže ona. Na primer, hrana s visokim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem soli može uzrokovati zadržavanje vode i povećanje broja kilograma, dok vežbanje može dovesti do privremenog gubitka vode i kilograma. Zato se nemojte previše uzbuđivati – ili izbezumiti – ako primetite kolebanje težine za jedan dan. „Povećanje telesne težine usled fluktuacije vode trebalo bi da se normalizuje za dan-dva kada nastavite da vežbate i jedete zdravu hranu koja sadrži malo soli, rafinisanih ugljenih hidrata i prostih šećera“, kaže dr Petruceli. Ako želite smršati, mnogo je bolje da sagledate svoje promene telesne težine, umesto da se stalno merite. (Pročitajte i: Jednostavni načini da smršate, a da se ne trudite previše)

Međutim, ako vaga nastavi da pokazuje suvišne kilograme i nakon što se vratite u svoju uobičajenu rutinu – otprilike nedelju dana – uzrok verovatno nije zadržavanje vode. Do toga dolazi zbog nekog drugog faktora načina života. Dnevno kolebanje težine od nula do pet kilograma neće vas sprečiti da postignete svoje ciljeve, prema rečima dr Džozefa Kolela, barijatrijskog hirurga u ženskoj bolnici Magi, Medicinskog centra Univerziteta u Pitsburgu. „Većina ljudi može prilično brzo da skine suvišnih pet kilograma uz manje promene unosa kalorija i fizičke aktivnosti tj. vežbanje.“ A ako vaga pokaže skok od sedam kilograma duže od dan ili dva, jedan od uzroka bi mogao biti i alkohol. „Alkohol podstiče apetit i uništava vašu samokontrolu u pogledu količine hrane koju konzumirate“, objašnjava dr Kolela. Imajte na umu da pored dijete, neki lekovi i zdravstvena stanja takođe mogu dovesti do kolebanja težine.

Kako da pratite svoj napredak, uzimajući u obzir dnevne oscilacije težine

Uprkos kolebanju težine, možete koristiti vagu u svoju korist da biste postigli svoj cilj. Ako želite da izgubite samo nekoliko kilograma, možete proveravati kolika vam je težina svaki dan. „To će vam pružiti oslonac i vremenom pomoći da ispratite šta ste jeli i koliko ste težili“, kaže dr Kolela. Međutim, ako želite smršati više od toga, skakanje na vagu više puta dnevno može vam pokvariti ceo dan. Izbegavajte nepotreban stres tako što ćete proveriti težinu jednom nedeljno i pratiti šta jedete, kaže on.

Koliko god se često suočavali s vagom, budite dosledni. Doktor Petruceli predlaže da se merite ujutro, nakon buđenja, u donjem vešu. I uvek koristeći istu vagu. Razmotrite i druge metode merenja napretka, posebno ako je vaš cilj mršavljenja veći od nekoliko kilograma. Ne mogu se sve pozitivne promene zabeležiti skalom. Redovna kontrola sastava vašeg tela može odrediti tačan sadržaj masti, mišića i vode u vašem telu, a način na koji vam odeća stoji takođe može biti od pomoći, kaže dr Petruceli. Ako vam odeća pristaje ili je previše široka, dok vaga govori da ste se ugojili, znajte da je taj dobitak verovatno u mišićnoj masi, objašnjava ona. (Pročitajte i: Da li je treniranje sa upalom mišića dobra ideja?)

Zaključak: Težina normalno varira, ali ako vaga pokaže porast od pet ili više kilograma duže od dan ili dva, velike su šanse da u tom slučaju nije u pitanju zadržavanje vode.

lepotaizdravlje.rsUrilux/iStock/Getty Images