Tai či: Prirodni lek digitalnog doba

Tai či je borilačka veština koja postoji vekovima, a tek ga je odnedavno holistička medicina prihvatila kao način poboljšanja psihofizičkog zdravlja.

by | mart 9, 2021

Iz redakcije magazina „Natural Health“

Drevna kineska tradicionalna borilačka veština, tai či, delikatan je oblik vežbanja koji podrazumeva istezanje i spore, kontrolisane pokrete, praćene određenim tehnikama disanja.

Tai či: Zdravstveni benefiti

Luk Hjudžiz (Luke Hughes), kvalifikovani tai či instrukor upoznaje nas sa osnovnim terminima i objašnjava:
Iako postoji mnogo disciplina tai čija (jang, čen, vu i sun), uvek se vodimo istim principima: postizanje kontrole između i disanja i pokreta. Tokom tog procesa, um treba da postane jedno sa telom. Nekompetitivna priroda tai čija načinila ga je popularnom vežbom, posebno među pojedincima koji su se bavili jogom.

Kako kaže Luk, u pitanju je održiv izbor vežbanja, jer “stvara minimalni stres na mišiće i zglobove”.

Zbog toga predstavlja bezbedan način vežbanja za osobe sa zdravstvenim tegobama. Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) često starijim pacijentima preporučuje treninge tai čija, jer se pokazao delotvornim pri smanjenju rizika od padova i visokog krvnog pritiska, a uz sve to, poboljšava i mentalno zdravlje, objašnjava Luk.

Pročitajte i… Uvod u Myung Sung: Svakodnevni život kao meditacija

Iako su u tai či uključeni lagani pokreti, osobe koje ga praktikuju često prijavljuju povećanje energije i izdržljivosti, kao i poboljšanje balansa i stabilnosti.

Tai či nije poznat samo po fizičkim i zdravstvenim benefitima, već i po emocionalnim. Vežbanjem ove discipline, umanjujemo stres, anksioznost i depresiju, a u isto vreme, popravljamo raspoloženje.

Stoga, naš savet je da se raspitate postoje li učitelji tai čija u vašoj okolini i da što pre krenete krenete na putovanje ka psihofizičkom zdravlju i blagostanju.

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

 

Natural HealthUlza/Getty via Guliver