Tri koraka za brzo i lako saniranje povrede u prirodi

by | 25 aprila, 2016

Zaljubljenici u prirodu i sve aktivnosti kojima mogu da se bave u takvom okruženju, od pecanja i šetnji do planinarenja i lova, često se suočavaju i sa nepredviđenim situacijama i opasnostima. Različite povrede su samo jedna od ovih neprijatnosti. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ukoliko se desi povredite prilikom boravka u prirodi, sledite ovaj vodič dok ne stignete u civilizaciju…1. Upotebite najčistiju tkaninu koju imate pri ruci (pamuk najbolje upija) i snažno je pritisnite na vrh otvorene rane. Ovaj pritisak će stegnuti krvne sudove i prekinuti izlivanje krvi i omogućiće njeno zgrušavanje. Budite strpljivi, jer ovaj proces može da traje do 15 minuta.

2. Očistite ranu vodom iz vaše flašice za piće. Usmerite mlaz preko rane, a ne direktno na nju. Tako ćete isprati nečistoće i mikroorganizme. Ispirajte sve dok rana ne bude potpuno očišćena.

3. Previjte ranu čistom navlaženom pamučnom maramicom ili parčetom pamučne tkanine. Vlažna sredina omogućava regeneraciju krvnih sudova. Ukoliko je rana široka, tj. ne možete da spojite njene ivice, onda vam je neophodno hirurško zašivanje i morate što pre da odete u urgentni centar.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.