Kada i čime putovati, šta poneti: Saveti za spokojan odmor sa decom

by | 6 jula, 2016

Kada krećete na odmor sa decom, nije dovoljno samo odabrati adekvatan smeštaj. Da bi vam letovanje sa decom bilo pravo zadovoljstvo, potrebna je dobra priprema. Pre svega, to podrazumeva obaveštenost o postojanju zdravstvene ustanove, pedijatra i apoteke u mestu gde putujete. Važno je i da ne zaboravite putno osiguranje ako putujete u inostranstvo.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ukoliko se odlučite za putovanje u inostranstvo, morate biti i informisani koje lekove i u kojoj količini je dozvoljeno preneti preko granice. Bitno je da lekovi uvek budu u originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu i sa prekontrolisanim rokom trajanja, odvojeni od drugog prtljaga.

To važi i za hroničnu terapiju, ukoliko je dete ima. U zapadnim zemljama lekovi se većinom kupuju samo uz lekarski recept. Pošto naziv leka zavisi od proizvođača, potrebno je znati internacionalni nezaštićeni naziv leka.

Kada je beba spremna za put, čime putovati i šta obavezno spakovati i poneti na odmor pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

“Novopečeni” roditelji imaju veliku nedoumicu kada je beba spremna za put:

– Sa navršena 3-4 meseca beba je spremna za putovanje bilo kojim prevoznim sredstvom, naravno uz neophodnu brigu – kaže dr Vesna Bogdanović, pedijatar Doma zdravlja MediGroup Bulevar.

– Najkonforniji izbor je avion, posebno ako se putuje na udaljena mesta. Pri ruci uvek treba da imate torbu u kojoj će biti složene najvažnije stvari zavisno od uzrasta deteta: nekoliko pelena, nepropusnu podlogu za prepovijanje, vlažne i papirne maramice, plastične kese za odlaganje prljavih pelena, mokre zaprljane odeće, benkicu, džemperić, portiklu, čarapice i gaćice (zavisno od uzrasta), flašicu sa vodom, sokom čajem, ponesite i omiljenu igračku ili knjigu.

Bebe na prirodnoj ishrani su u prednosti, njih je jednostavno nahraniti dok je za decu na veštačkoj ishrani najbezbednije poneti pakovanje sterilnog mleka koje se odmah sipa u flašicu. Za decu stariju od 6 meseci poneti suvi keks, voće (banana), gotove kašice sa jogurtom ili sam jogurt.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako kaže dr Bogdanović, ukoliko na prvo putovanje idete automobilom, bebu smestite u ležaljku na zadnjem sedištu, u smeru suprotnom od vožnje. Preporučuje se stavljanje mekanog držača za glavu, što sprečava pomeranje glave u toku vožnje. U dečije sedište možete smestiti dete uzrasta najmanje godinu dana bez obzira na telesnu težinu. Sedište mora biti ispravno i dobro pričvršćeno za sedište i sigurnosnim pojasevima.
– Treba praviti česte pauze na 1 do 2 sata. Kada je budno, dete zabavite pričajući mu priče, pevušeći ili igrajući se mekanim predmetima od pliša – kaže dr Bogdanović.

Za duža putovanja voz je dobar izbor jer se u spavaćim kolima deca mogu konforno presvući, nahraniti i spavati. Za duža putovanja treba spakovati:
– dovoljno pelena za jednokratnu upotrebu
– dovoljno odeće za presvlačenje
– topao pokrivač
– ako dete koristi adaptirano mleko, pripremajte ga pred obrok
– termos, plastične flašice, čaše i kašičice
– sterilizator za flašice
– hranu, voće, sokove i vodu čuvati u ručnom frižideru
– flašu sa čistom vodom
– plišane, omiljene igračke

– Putni postor često provetravajte vodeći računa o promaji. Ne ostavljajte bebu ili dete samo ili na čuvanje nepoznatoj osobi, a u nepoznatom okruženju budite uz dete pri buđenju i pružite mu omiljenu igračku – naglašava dr Vesna Bogdanović.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sa sobom obavezno ponesite i putnu apoteku. Preporuka je da ona sadrži:

– hroničnu terapiju ukoliko je dete ima
– sirup ili čepiće za snižavanje temperature (ovi lekovi se koriste i protiv svih vrsta bolova)
– sirup protiv alergije
– rastvor za rehidraciju (za nadoknadu tečnosti kod povraćanja i proliva)
– probiotik protiv proliva
– repelent protiv ujeda insekata i kremu ili gel za alergijsku reakciju posle ujeda insekata
– ne savetuje se davanje antibiotika bez konsultacije sa lekarom
– termometar
– antiseptička sredstva (rivanol, povidon jod) za previjanje rana
– fiziološki rastvor za ispiranje sluznice očiju
– 3% rastvor hidrgena
– sterilnu gazu, zavoj, hanzaplast
– pincetu za vađenje predmeta zabodenih u kožu

Tagovi:

Jedno reagovanje na “Kada i čime putovati, šta poneti: Saveti za spokojan odmor sa decom”

  1. milijana kaže:

    Mi obicno dok su deca mala putujemo samo i iskljucivo svojim kolima.A nosimo sve i svasta,vecinu stvari i potpuno nepotrebno ali uvek brinem da ne zaboravim nesto vazno pa nosim sve sto mislim da ce mi zatrebati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.