Kako se vaše dete ponaša u javnosti?

by | 11 marta, 2013

Dok stojite u redu na kasi u prodavnici, vaš sin vam traži da mu kupite čokoladu. “Jednu si već dobio danas”, odgovarate mu, svesni da će to izazvati njegov buran plač i da će svi početi da bulje u vas.

Neugodno vam je zbog toga i po hiljadu puta u istoj ste nedoumici: da li da popustite njegovom zahtevu i kupiti mu još jednu čokoladu kako biste prekinuli glasan plač ili da ostanete pri svom stavu, dok oči uperene u vas govore “kakva to žena ne može kontrolisati vlastito dete?”. Svi su roditelji, pre ili kasnije bili suočeni s ovim problemom.Evo nekoliko saveta stručnjaka:

1. Predvidite pitanja

Obavestite dete o tome gde idete i šta ono može očekivati. Na primer, ako idete kod prijateljice u bolnicu, recite detetu da idete u zgradu koja ima poseban miris, zatim mu dajte da pomiriše bočicu alkohola kako bi steklo pojam o tome. “Što više čulnih detalja ponudite detetu, to bolje”, tvrde stručnjaci.

2. Ponesite igračku

Pre nego što napustite kuću, kako biste s detetom nešto obavili, stavite u torbu njegovu omiljenu slikovnicu ili igračku. Ako vaše dete počne plakati i gnjaviti, izvadite igračku iz torbe i pokušajte mu odvratiti pažnju. I podsetite ga na kućno pravilo da treba da se igra tiho. Dok mu govorite, čučnite kako biste bili na dečijem nivou i govorite tiho i nežno.

3. Prihvatite mogućnost odlaska

Kada ništa ne uspeva i vaše dete se na javnom mestu ponaša nemoguće, još uvek možete otići. “Odete li pre nego što scena postane ružna, vašem detetu neće u pamćenju ostati neugodna uspomena. Ako budete čekali do tačke s koje nema povratka, tj. do trenutka kada se vaše dete više ne može smiriti, ono će to mesto zapamtiti kao mesto gde je izgubilo kontrolu nad sobom i svaki put kada se budete na njega vraćali, čitava scena će se ponoviti”, tvrde stručnjaci.

4. Pohvalite dobro ponašanje

Deca imaju potrebu da budu nagrađena i ohrabrujuće reči znače im zaista mnogo – pogotovo kada se trude da budu dobra. Kažite im nešto poput: „Tako si pažljiva. Ponosna sam na tebe.” Ili “Ovo poslepodne bilo nam je jako lepo”. Deca uvek traže roditeljsku pažnju, zato im dajte kredit koji zaslužuju.

Izvor: ljepota.ba

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.