L&Z ginekolog savetuje: Bez panike, ima vremena da postanete majka!

by | 15 maja, 2015

Plodnost ne počinje naglo da pada čim navršite 30 godina života. Zapravo, u tim godinama vaše šanse da zatrudnite su fantastične – dostižu 63% u godinu dana!

Specijalisti za plodnost vrlo su optimistični kad je reč o ženama koje pokušavaju da zatrudne u 37. i 38. godini života (53% šanse u periodu od godinu dana), jer sada se generalno mnogo više zna o svemu ovome, više je iskustva i primenjuju se sve savremenije tehnologije i postupci.

Takođe, nema mesta za zabrinutost zbog uzimanja pilula. U proseku, potrebno je da prođe samo četiri meseca od prestanka korišćenja kontraceptiva da bi se uspostavio normalan proces ovulacije. Štaviše, čak 58% žena ima ovulaciju već u prvom ciklusu.

Savet je da pokušavate da zatrudnite godinu dana (ili pola godine, ako imate više od 35 godina) i tek ako ne uspete obratite se stručnjaku za reprodukciju.

Ne zaboravite da konzumiranje alkohola, pušenje i stres ubrzavaju starenje jajnih ćelija na isti način na koji utiču na starenje kože i tela, što znači da se preporučuje i zdrav način života.

Tagovi: