Trudnica na letovanju (šta sme, a šta ne sme)

by | 1 juna, 2009

lepota i zdravlje trudnoca letovanje saveti


Mnoge trudnice žele da se odmore na moru, planini ili jezeru, pre nego što beba dođe na svet. Međutim, mnoge od njih odustaju od te namere jer se plaše da im se ne dogodi nešto nepredviđeno. Za sve njih, evo nekoliko korisnih saveta…

 

Na putovanju
– Trudnicama nije zabranjeno da putuju, ali prethodno moraju da se posavetuju sa lekarom i utvrde da je sa trudnoćom sve u redu.
– Treba znati i to da se trudnice više znoje i lakše umaraju, tako da se ne preporučuje dugotrajno putovanje, već ono koje se odvija u više etapa.
– Ako nameravate da putujete automobilom, na put krenite sa prvim zracima sunca, da biste izbegli gužvu i putovanje po najvećoj vrućini.
– Ako u automobilu imate klima-uređaj, podesite ga tako da temperatura u automobilu bude najviše 4-5 stepeni niža od vanjske.
– Trudnicama se ne preporučuje da putuju autobusom jer se u njemu dugo sedi. Pametnije je da putuje automobilom i da na svakih sat-dva napravi pauzu i malo protegne noge.
– Ukoliko ste trudni više od 36 nedelja, a nameravate da putujete avionom, posavetujte se sa lekarom i obavezno se raspitajte o pravilima avio-kompanije.

 

Na plaži
– Nemojte na sebi zadržavati mokar kupaći kostim, već se presvucite čim izađete iz vode.
– Ako osetite da vam je jako vruće (i pored toga što sedite ispod suncobrana ili u hladovini), poprskajte se hladnom vodom po potiljku, skočnim zglobovima i po grudima.
– Nemojte se izlagati suncu u periodu od 11 h pre podne do 17 h posle podne. Radije dođite na plažu ujutro (tada je i gužva mnogo manja), iskupajte se, osunčajte i povucite se u debelu hladovinu u kojoj ćete se odmarati i pijuckati hladan čaj ili mineralnu vodu.
– Ako su vam se u toku trudnoće pojavile fleke na licu, upotrebljavajte kremu za sunčanje sa najvećim mogućim zaštitnim faktorom, jer bi se moglo desiti da mrlje, nakon izlaganja suncu, postanu tamnije.

 

Za stolom
– Izbegavajte da jedete gotovu hranu i sladoled kupljen kod uličnih prodavača. Obroci moraju da budu lagani, sveže pripremljeni, a sladoled industrijski proizveden.
– Pijte mineralnu vodu koja ne sadrži previše natrijuma. Izaberite slabo mineralnu u kojoj je količina natrijuma najviše 1.000 mg.
– Jedite više manjih obroka umesto tri glavna. Jedući malo a često, nećete preopteretiti želudac i izbeći ćete osećaj naduvenosti i mučnine.
– Izbegavajte da jedete sirove školjke i sireve! Uvek odaberite hranu koja je termički dobro obrađena.

 

Za opuštanje
– Dok se odmarate, podignite noge na neku višu podlogu. S vremena na vreme, savijte noge u kolenima, a zatim ih opet ispružite, da biste podstakli cirkulaciju krvi.
– Ako volite poslepodne da dremate, lezite na stranu, a noge savijte prema stomaku i između njih stavite mali jastuk.
– Ako vam je noću vrućina i ne možete da spavate, istuširajte se mlakom vodom i popijte šolju mlakog mleka.
– Ventilator nikada nemojte da stavite na mesto odakle će direktno duvati u vas. Stropni ventilatori su korisniji i bolje hlade nego oni koji se mogu pomerati.

 

Na planini
– Za ljubitelje planinskih visina, leto je takođe doba kada se može uživati. Međutim, trudnice ne bi smele da borave na visini većoj od 1.500 metara, zbog opasnosti od pojave vrtoglavice i nesvestice.
– Nemojte da boravite na mestima oko kojih kilometrima nema lekarske službe, doma zdravlja ili bolnice. Nikada ne znate kada vam njihova usluga može zatrebati!
– Na planini je dejstvo sunčevih zraka jače nego na moru, pa je zato potrebno dobro zaštititi kožu. S druge strane, čim sunce zađe za oblake, temperatura se drastično smanjuje, tako da je jako važno da se trudnica oblači slojevito.
– Ako idete u šetnju, izbegavajte kretanje neobeleženim stazama. Pre nego što krenete, raspitajte se o težini staze, usponima i padinama. Tačno je da je šetnja u trudnoći odlična vežba, jer podstiče cirkulaciju, ali ne treba preterivati sa naprezanjem.

Priredila: Nataša Ćovin

 

Tagovi: