10 namirnica za brži metabolizam, manju kilažu i zdravu jetru

by | novembar 23, 2020
Ubrzavanje metabolizma

Sve što pojedemo i popijemo obradi naša jetra. Ona prerađuje hranljive materije, lekove i alkohol, a toksična jedinjenja pretvara u manje štetna. Zbog toga je veoma važno da jetra bude zdrava. Masna i pržena hrana, zaslađena pića, alkohol i lekovi mogu ugroziti organ koji u telu ima funkciju filtera. Uz zdravu jetru ubrzavanje metabolizma neće biti teško.

Bolesna jetra ne boli, tako da je teško otkriti problem na početku. Dobra vest je to što se jetra regeneriše, pa se oštećenja najčešće mogu sanirati. (Pročitaj: O ovom organu ne brinemo dovoljno, a ključan je za naše zdravlje)

Jetru ćemo očistiti, a metabolizam ubrzati ako u tanjir što češće ubacimo neke od ovih namirnica:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Beli luk je poznat kao prirodni antibiotik. Pored toga što sadrži mnogo korisnih supstanci, on podstiče stvaranje enzima koji pomažu telu da izbaci toksine.

2. Citrusno voće je bogato vitaminom C i sadrži snažne antioksidanse koji pomažu jetri da brže apsorbuje štetne materije.

ubrzavanje metabolizma

Članak se nastavlja posle reklama

Koje namirnice podstiču ubrzavanje metabolizma?

3. Cvekla i šargarepa obiluju flavonoidima i beta karotenom. Zahvaljujući tome stimulišu rad jetre.

4. Zeleni čaj je jedan od najkorisnijih napitaka za čišćenje organizma. Sadrži katehin, prirodnu antibakterijska materiju koja ubija mikrobe vezane za čestice prljavštine.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Zeleno lisnato povrće (spanać, kelj, blitva i salata) sadrži mnogo hlorofila, pa uspešno neutrališe i izbacuje toksine iz krvnog sistema. (Pročitaj: Zašto je spanać kralj zeleniša? Nutricionisti otkrivaju njegov značaj za zdravlje)

6. Ananas je prirodni duiretik koji telo oslobađa od toksina, pa je omiljen među onima koji žele da ubrzaju svoj metabolizam.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Lišće nane je bogato flavanoidima koji deluju kao snažan antioksidans.

8. Đumbir ubrzava metabolizam i pomaže kod izbacivanja masnoće iz tela. Mnogi ga izbegavaju zbog specifičnog ukusa, ali izuzetno je zdrav i koristan za sve koji žele da smršaju.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Koštunjavo voće sadrži velike količine zdravih, omega-3 masnih kiselina. Takve masti sprečavaju stvaranje masnih naslaga u jetri i ujedno povećavaju nivo korisnih enzima.

10. Kupus snažno deluje na enzime jetre koji regulišu i ubrzavaju njen rad.

lepotaizdravlje.rs GlobalStock/Getty via Guliver