Utvrđivanje DNK oštećenja: Najsavremenije analize u lečenju muškog steriliteta

by | 25 maja, 2016

Neplodnost je veoma složeno stanje koje pogađa između 10 do 15% parova koji pokušavaju da postanu roditelji. Procenjuje se da u Srbiji postoji oko 250.000 do 300.000 parova sa problemom neplodnosti. Ženski sterilitet je prvo na šta se pomisli i odakle krenu pretrage, no muški faktor steriliteta je prisutan kod polovine parova koji imaju poteškoća sa začećem.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kod muškaraca je najčešće u pitanju loš kvalitet sperme, posledica smanjenog broja ili pokretljivosti spermatozoida u ejakulatu ili izostanka proizvodnje stvaranja spermatozoida. U faktore koji utiču na mušku neplodnost spadaju genetski poremećaji, poremećaji u razvoju testisa, proširenje vene skrotuma, ali i preležane zauške kao i poremećaji u hormonskoj podršci spermatogeneze. Sterilitet može biti i posledica infekcija i brojnih imunoloških faktora, dok stres, pušenje, prevelika fizička aktivnost takođe mogu uticati na smanjenje oplodne moći kod oba pola.

Pročitajte i… Lečenje steriliteta kod žena: Do bebe podmlađivanjem jajnika

Pored svega pomenutog, visok nivo DNK fregmentacije, odnosno oštećenja DNK u spermatozoidima, takođe može predstavljati razlog muške neplodnosti, ali i razlog neuspeha inseminacije i vantelesne oplodnje, te nemogućnosti ostvarivanja trudnoće.

– Visok nivo oštećenja DNK u semenim ćelijama ne može se otkriti uobičajenim analizama semena, a podaci o postojanju ovog problema kod pacijenta su i te kako važni u cilju lečenja muškog steriliteta – objašnjava dr Aleksandar Obradović, embriolog Bolnice za ginekologiju sa porodilištem Jevremova MediGroup: – Zato smo prvi na ovim prostorima uveli analizu kojom se brzo i efikasno u uzorku utvrđuje postojanje oštećenja DNK u spermatozoidima kao i procenat onih kod kojih je došlo do oštećenja.

Kada se preporučuje ova analiza i koje su njene prednosti pogledajte na sledećoj strani. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ova najsavremenija i pouzdana analiza, prema rečima dr Obradovića, preporučuje se u slučajevima neobjašnjenog steriliteta, nemogućnosti razvijanja embriona, lošeg razvoja blastocista, višestrukih neuspeha u postupcima vantelesne oplodnje, nakon višetrukih spontanih pobačaja, starosti pacijenta, postojanja varikokele, lošeg nalaza spermograma kao i izloženosti štetnim agensima (zračenje, hemijske substance i slično).

– Normalna i zdrava trudnoća moguća je i kod parova kod kojih muškarac ima povećanu DNK fragmentaciju, ali je to jako retko jer embrioni koji nastanu od spermatozoida koji imaju visoku DNK fragmentaciju imaju lošu prognozu, odnosno trudnoća se i ne iznese do kraja usled spontanog pobačaja jer jajna ćelija ne uspe da reparira DNK. kaže dr Aleksandar Obradović.

Pročitajte i… Lakše do začeća: Saveti i namirnice za povećanje plodnosti

Najveći uzrok DNK fragmentacije spermatozoida je – oksidativni stres. Povećano oštećenje DNK spermatozoida povezuje se i sa infekcijama, leukocitospermijom, febrilnim stanjima, povišenom testikularnom temperaturom, ishranom, upotrebom narkotika, pušenjem, izloženošću zagađivačima iz okruženja, godinama pacijenta kao i varikokelom.
Kako objašnjava dr Obradović, neki slučajevi DNK fragmentacije ne mogu da se leče. – No, ukoliko je šteta uzrokovana slobodnim radikalima, onda promene životnih navika i ishrane (u smislu zaštite organizma od oksidativnog stresa), mogu pomoći u smanjivanju nivoa DNK fragmentacije. Lečenje infekcija antibioticima takođe smanjuje nivo oštećenja.

Da li je nivo DNK oštećenja smanjen, može se potvrditi kontrolnim testom tri meseca nakon urađenog prvog. Ukoliko se na kontrolonom nalazu ponovi isti, loš rezultat, predlaže se da se uzorak za vantelesnu oplodnju dobije punkcijom/biopsijom testisa.

Tagovi: