Zašto stalno imamo oscilacije u kilaži? Postoji čak 7 objašnjenja!

by | oktobar 5, 2021
Zašto stalno imamo oscilacije u kilaži

Zašto stalno imamo oscilacije u kilaži pitanje je koje postavljamo svaki put kada vaga ne pokaže željenu brojku…

Iako bismo odmah optužili parče pice ili kolača za veći broj na vagi, zapravo je istina ipak malo drugačija. Naime, postoji čak sedam jednostavnih razloga azašto nam kilaža varira.

Stručnjaci se slažu da je sasvim normalno da nam težina varira. Zapravo, dok god smo živi, naše ćelije, tkivo i organi stalno se menjaju, što dovodi i do oscilacija u telesnoj težini.

U proseku, žena može da bude teža za 2 kilograma dnevno, a u većini slučajeva, za to je odgovorno zadržavanje vode. To ne znači da smo se ugojili, naprotiv.

Zašto stalno imamo oscilacije u kilaži?

Namirnice bogate vodom

Nakon što jedemo zdrave namirnice bogate vodom (voće, povrće, supe i smutiji), normalno je da ćemo imati koji kilogram više. Ali kada telo procesuira dodatnu vodu, kilaža će se vratiti na staro.

Menstrualni ciklus

Nadutost je jedan od simptoma PMS-a, kao i samog menstrualnog ciklusa. Ona se javlja usled promena u nivou progesterona i drugih hormona. Na primer, estrogen zadržava vodu. Zato tokom menstrualnog ciklusa i/ili PMS-a uglavnom imamo koji kilogram više.

Previše vežbanja

Ponekad, promene u fitnes rutini i malo teži trening može da uzrokuje veću brojku na vagi. Ovo se dešava zbog oštećenja mišića i same upale. Kada vežbamo, mižići doživljavaju mikropovrede, što je zapravo dobro. Kako se opravljaju, tako postaju jači. Ipak, nemojte preterivati s vežbanjem i dajte telu vremena da se oporavi.

Pročitajte i… Zbog čega ne mogu da smršam? Evo odgovora

Dehidratacija

Ironično, ali što manje vode pijemo, gojićemo se. Dehidratacija izaziva zadržavanje vode, što dovodi do povećanja telesne težine.

Previše alkoholnih pica

Alkohol utiče na dehidrataciju tela, a kako smo spomenuli, dehidrirano telo se goji.

Više ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati utiču na zadržavanje vode u telu, ali samo privremeno.

Oboljenja

Za kraj, važno je napomenuti da prekomerni dobitak kilograma ili pak gubitak mogu biti simptom oboljenja poput dijabetesa. Ukoliko vam se desilo da ste za nekoliko sedmica dobili ili izgubili više od 5 kilograma, obavezno se javite izabranom lekaru!

 

 

 

lepotaizdravlje.rs fabrycs/iStock/Getty Images Plus via Getty Images