Zašto trne jezik i kako se izboriti s tim

by | jul 20, 2023
Zašto trne jezik

Zašto trne jezik? Kada jezik utrne, to nije bolna, već neprijatna senzacija. Smatra se normalnim kada ste se vratili od zubara ili pili ledenu vodu, ali ako se utrnulost javlja često, vreme je da otkrijete uzrok.

Utrnulost jezika nije bolest, ali ne biste trebali ostaviti ovaj simptom bez nadzora. Ako jezik ili drugi delovi tela često gube osećaj, potrebno je da posetite lekara i proverite svoje zdravlje.

Medicyst®

 

Zašto trne jezik: Najčešći razlozi

Utrnulost jezika u medicinskoj praksi smatra se jednom od vrsta parestezije. Ovo je osećaj peckanja i mravinjanja, koji se javlja kada je poremećena osetljivost bilo kog dela tela. Razlozi za utrnulost jezika mogu biti sledeći.

Pušenje. Receptori jezika reaguju utrnulošću na nekvalitetni ili previše jak duvan.

Temperaturne fluktuacije. Pijenje ledenih ili vrućih tečnosti može dovesti do trnjenja jezika.

Reakcija na lekove. Snažni lekovi sa produženom upotrebom oštećuju nervne završetke, a kod nekih lekova, utrnulost jezika je nuspojava.

Alergija. Sluzokoža usta može reagovati peckanjem na pastu za zube, osveživač daha ili žvakaću gumu.

Anemija. Jezik često utrne zbog nedostatka gvožđa i vitamina B.

Bolesti jednjaka. Kratkotrajna utrnulost izaziva refluks, kada se sadržaj želuca vraća u ždrelo i usnu šupljinu.

Nervni poremećaji. Depresija, poremećaj sna i česti stresovi ponekad dovode do smanjenja osetljivosti pojedinih delova tela.

Klimaks. Hormonske promene u ovom periodu ponekad povećavaju osetljivost sluzokože, a ponekad dovode i do utrnulosti jezika.

Funkcionalni poremećaji tokom trudnoće. Kod nekih trudnica, koje imaju skokove pritiska u poslednjem tromesečju, vrh jezika periodično utrne.

Šta učiniti ako jezik utrne?

Ako ste posetili specijaliste i uverili se da je vaše zdravlje u savršenom redu, ali vam jezik s vremena na vreme trne, jednostavni recepti će vam pomoći da se rešite ovog osećaja:

  • Rastvorite 3 kapi joda i 1 kašičicu sode bikarbone rastvoriti u čaši tople vode i ispirati usta.
  • Pomešajte po kašičicu kamilice i žalfije, pa to prelijte šoljom ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Procedite i ispiajte usta više puta u toku dana.
  • Pomešajte po kašičicu kantariona i nevena, pa to prelijte šoljom ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Procedite i ispiajte usta više puta u toku dana.

Ako se utrnulost dogodila jednom ili dvaput, nema razloga za brigu. Ali, kada se često ponavlja i izaziva nelagodu, ne treba nasumično tražiti uzrok i odlagati posetu lekaru.

Medicyst®

utkamandarinka/gettyimages.co.uk