Zavisnost od kofeina: Kako se odvići od kafe?

Zavisnost od kofeina je problem koji se može rešiti na jednostavan način. Trebaće vam puno vode, magnezijum, morska so i vitamini B kompleksa

by | 4 marta, 2023
Zavisnost od kofeina

Zavisnost od kofeina je mnogo zastupljeniji problem nego što možete i da zamislite. Jedini način da zaista saznate da li  kofein (nalazi se u kafi, crnom i zelenom čaju) negativno utiče na vaše zdravlje, jeste da ga se odreknete i vidite kako se osećate. Reći direktno da to ne utiče na vas, a da niste ni pokušali da ostavite kafu na neko vreme, može biti pomalo problematično. I ukazivati na to da jeste zavisni. Normalno je poricati zavisnost od kofeina. Na kraju krajeva, to je najkorišćeniji stimulans na svetu. Mnogi ga upoređuju s drogom. Zašo? Zato što žudiš za kofeinom kada ga nemaš. Osećaš se dobro kad popiješ kafu. I osećate se loše kad prekinete da unosite kofein.

Zavisnost od kofeina: Kako je prepoznati?

Najočigledniji pokazatelj toga da je osoba razvila kofeinsku zavisnost jeste situacija kada se otežano obavlja dnevne aktivnosti ako ne popije kafu. Ta situacija je najčešće posledica toga što redovna konzumacija kafe s vremenom utiče na hemijsku strukturu mozga. Na unos kofeina mozak reaguje tako što proizvodi više receptora adenozina, kao kompenzaciju za one koji su blokirani. Međutim, ukoliko je njihov broj pojačan, biće potrebno i više kofeina koji bi ih blokirao, što osoba oseća kao pojačanu potrebu za unosom kafea. Tako s vremenom postaje zavisna od nje. Ukoliko se unos kafe iznenada prekine, u mozgu će ostati mnogo slobodnih receptora adenozina. To će se manifestovati u vidu umora, glavobolje, slabe koncentracije, pospanosti, neraspoloženja, nervoze, poremećaja sna. Ovi simptomi se uglavnom razvijaju u roku od 12 do 24 sata od prestanka unosa. Dobra vest je da su neprijatni simptomi najizraženiji tokom prvih nekoliko dana od prestanka unosa. Međutim, u potpunosti će nestati u toku dve-tri nedelje. Ovaj period dovoljan je da mozak ponovo uspostavi normalan nivo adenozina, usled čega osećaj zavisnosti iščezava.

Kako se odvići od kafe na bezbolniji način?

Ovo je spisak stvari koji vam mogu pomoći da pregurate kritičnih par nedelja bez kafe:

  • Morska so: Razmutite četvrtinu kašičice morske soli u šolji tople vode. Dodajte kašičicu jabukovog sirćeta i popijte ujutru, na prazan stomak. ovo će pomoći nadbubrežnim žlezdama i ublažiti glavobolju. Ponavljati mini minimum 4 dana zaredom. g sirćeta) – ovo je pomoglo mojim nadbubrežnim žlezdama i glavobolje nisu bile tako loše. Ponavljam to popodne u danima kada sam imala glavobolju (prva 4 dana).
  • Tirozin (L-tyrosine): Uzimajte po 1000 mg tirozina (prekursor dopamina), pre doručka i ručka. Kofein pojačava prirodnu aktivnost dopamina, tako da prestanak konzumiranja kafe može izazvati neraspoloženje i razdražljivost.
  • Eterična ulja: Glavobolja je jedan od najtežih simptoma s kojim se treba izboriti tokom odvikavanja od kafe. U tom slučaju, utrljajte par kapi etarskog ulja nane ili lavande na slepoočnice. To može smanjiti glavobolju i do 80%.
  • Natrijum: Isceđen sok od celera (sa krastavcem, đumbirom i jabukom) koji je, kao i morska so, izvor natrijuma – pomaže nadbubrežnim žlezdama. Pijte do dve čaše dnevno.
  • Magnezijum: Uzimajte po 800 mg magnezijuma dnevno (idealno bi bilo magnezijum malata). To će poboljšati raspoloženje, ublažiti glavobolje i povećati nivo energije.
  • Vitamin B: Kompleks vitamina B podiže nivo energije i poboljšava moždane funkcije.
  • Lavlja griva: Prvih nekoliko dana tokom odvikavanja od kafe može se javiti moždana magla (oslabljene kognitivne funkcije). Lavlja griva je lekovita pečurka koja povećava koncentraciju i budnost.
  • Kordiceps: Ova lekovita pečurka imaju neverovatnu sposobnost povećanja nivoa energije. Odustajanje od kofeina stvara privremeni pad energije, a  ovo je odličan način da ga ublažite.
  • Voda: Pijte najmanje dva litra vode dnevno.
YakobchukOlena/gettyimages.co.uk


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.