Na šta nam sve ukazuje glavobolja i kada je ne smemo zanemarivati?

by | 26 marta, 2021

U kojim slučajevima glavobolja ukazuje na značajan zdravstveni problem? Objašnjenje nam daje lekar opšte prakse dr Nenad Ljubenović.

Zahvaljujući platformi DokTok i ove nedelje pred nama su saveti medicinskih stručnjaka.

Jedan od najčešćih simptoma koji je osetila gotovo svaka osoba na planeti je glavobolja. Često shvaćena kao bezopasan i zanemarljiv simptom, glavobolja u određenim slučajevima može ukazivati na značajan zdravstveni problem.

Glavobolja: Simptom o kojem je važno razmisliti

Glavobolja je simptom koji se javlja kod velikog broja bolesti i koji se često zanemaruje.
Počev od umora i iscrpljenosti, pa sve do teških malignih bolesti, glavobolja, kada se javi, ukazuje da ipak treba porazmisliti o svom zdravstvenom stanju i načinu života. Često je dovoljno da usporimo, predahnemo, nađemo malo vremena za sebe i ovaj simptom nestaje. (Pročitajte i… Savet lekara: Kako se izboriti s neprijatnim osećanjima?)

Ali, ukoliko se ponavlja, naročito ako se pojačava intenzitet bola, ako se glavobolja koju imate razlikuje od prethodnih po kvalitetu, intenzitetu i lokalizaciji i ako je praćena nekim drugim simptomima, obavezno se javite svom lekaru radi blagovremene dijagnostike i terapije.

Šta su primarne, a šta sekundarne glavobolje?

Prema uzroku, glavobolje se dele na primarne i sekundarne.

Primarne glavobolje su poseban entitet, odnosno, nisu posledica nekog drugog oboljenja. U tu grupu spadaju migrena (koja se javlja u različitim oblicima), tenzione glavobolje, klaster glavobolje i druge.

Sekundarne glavobolje (simptomatske glavobolje) posledica su nekog drugog oboljenja organizma i jedan su od najčešćih simptoma koji ukazuje da postoji problem u organizmu.
Najčešća stanja koja izazivaju sekundarne glavobolje su umor i iscrpljenost, problemi sa vratnim (cervikalnim) delom kičme, krvni pritisak, problemi sa vidom, razna stanja koja dovode do povišene telesne temperature i inflamatornog odgovora, upale sinusa, problemi sa vilicama i zubima i brojni drugi poremećaji u organizmu.

Kako izlečiti glavobolju?

Dijagnostičke i terapijske procedure u otkrivanju i lečenju uzroka glavobolja raznovrsne su i zavise od osnovnog uzroka glavobolja. Prvi i osnovni korak je pregled kod vašeg izabranog lekara koji će na osnovu anamneze i opšteg fizikalnog pregleda odlučiti koje su to dijagnostičke i terapijske procedure potrebne i ukoliko je potrebno uputiće vas kod lekara specijaliste one grane medicine koja se bavi uzrokom koji je doveo do nastanka glavobolje.


Savetuje vas dr Nenad Ljubenović, lekar opšte prakse

Završio je Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,52. Trenutno je lekar opšte prakse u vojnoj ambulanti u Novom Pazaru. Na toj poziciji je od aprila 2017. godine. Rođen je 1990. godine u Leskovcu.

 

lepotaizdravlje.rsfizkes / iStock / Getty via Gulvier

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.