Zašto je u vreme pandemije najteže izgubiti kilograme?

U godini u kojoj većinu vremena provodimo kod kuće, u teoriji se čini da je „nikad lakše“ posvetiti se sebi, ali...

by | 26 marta, 2021

Proleće je i zvanično počelo kada nam zimske navike dolaze na naplatu. U nadi da će lepše vreme doneti i pojačane aktivnosti, mnoge od nas razmišljaju o tome da izgube tih nekoliko kilograma viška i spremno dočekaju leto.

Odustvo svakodnevnih fizičkih aktivnosti u vreme pandemije koronavirusa svakako je umnogome uticalo i našu psihu, pa samim tim i volju. I baš onda kada su svi govorili da je sada pravo vreme da pandemiju okrenemo u sopstvenu korist i unapredimo sebe u svakom smislu te reči, to je, čini se, nikad teže.

Ne može se poreći da nam hrana donosi prekopotrebnu trunku zadovoljstva u ovim teškim vremenima, pa nam je zbog toga i teško da je se odreknemo.

Međutim, postoji jedan efikasan način koji vas neće lišiti tog zadovoljstva, ali će vam pomoći da skinete tih nekoliko kilograma viška do leta.

Za početak, odustanite od popularnih dijeta

Gotovo većina popularnih dijeta ima takozvani jo-jo efekat, ali zapravo to nije ono što najviše treba da vas brine. U vreme kada su nam raspoloženje i motivacija svakako poljuljani, odricanje od gastronomskih zadovoljstava učiniće našu psihu još krhkijom.

Osim toga, većina tih dijeta zasnovana je na restrikciji ugljenih hidrata, što je, prema mišljenju mnogih nutricionista, nerazuman potez, prvenstveno zbog toga što su šećeri osnovno pogonsko gorivo našeg organizma. Ne samo da su šećeri pokretačka snaga i daju energiju, već su i poznati „podizači raspoloženja“.

Stoga režim ishrane koji izaberete mora biti prvenstveno zasnovan na vašim afinitetima u ishrani, ali i podrazumevati unošenje namirnica iz svih grupa nutrijenata.

Recept za fit liniju

Nutricionisti se slažu da je jedina zdrava „dijeta” upravo ona u kojoj su sve grupe namirnica zastupljene, te da je vaša jedina briga zapravo matematičke prirode. Kontrola porcija je neophodna u zdravom mršavljenju, budući da ne postoji hrana koja „goji“ već ona koja u obimnim količinama utiče na nagomilavanje masti i šećera, a koji potom vode do viška kilograma.

Kako se svaki čovek razlikuje, tako i vi treba da stavite na papir koliko kalorija dnevno unosite. Primera radi, prosečnoj ženskoj osobi potrebno je 2.200 kalorija na dnevnom nivou kako bi se obezbedio energetski balans.

Restrikicija od 500 kalorija na dnevnom nivou, umesto 1.200 koliko savetuju tzv. internet dijete, dovešće vas vrlo brzo do željenog cilja bez kasnijeg jo-jo efekta.

Odricanje od 500 kalorija na dnevnom nivou nije velika žrtva, pa vam u preostalih 1.700 kalorija preostaje veliki izbor namirnica koje još uvek možete konzumirati.

Šta to znači? Na primer, ako ste ljubitelj gaziranih pića, imajte na umu da jedna Coca-Cola limenka sadrži tek 144 kalorije. Ako se to, pak, ne uklapa u režim ishrane za određeni dan, onda je uvek možete zameniti njenom nekalorijskom varijantom Coca-Cola Zero.

Isto tako, ako ste za ručak pripremali grilovano povrće i piletinu, nema razloga da se posle ručka ne počastite jednim kolačem koji sadrži 200 kalorija. Razlika je samo u tome što biste pre možda pojeli dva parčeta, a sada ćete se zadržati na jednom. Izbor uvek postoji.

Koliko kilograma možete izgubiti do leta?

Izbacivanjem 500 kalorija iz vašeg dnevnog režima ishrane na nedeljnom nivou možete gubiti i do 3.500 kalorija, što znači da biste na svake dve nedelje bili kilogram lakši. Iako možda deluje kao spora dijeta, treba imati na umu da se usvajanjem ovako umerenog režima ishrane, kilogrami neće vratiti, a vi ćete i dalje moći da uživate u svojim omiljenim ukusima i zadržite dobro raspoloženje.

FotoDuets via iStock/Getty Images Plus