„Zelena briga“ o sebi: Ekoterapija

Ekoterapija koristi prirodu kao glavno oružje protiv depresije i anksioznosti.

by | jun 15, 2021

Prema istraživanjima, svaka šesta odrasla osoba ima mentalne probleme poput depresije ili anksioznosti, a jedna od terapija koja postaje sve popularnija jeste ekoterapija.

Ne samo što su duševna oboljenja najčešća oboljenja na svetu, ona su u proteklih nekoliko godina u porastu. Zato je potraga za alatima koji poboljšavaju duševno stanje ključna.

Šta je ekoterapija?

Ekoterapija, poznata i kao „zelena briga o sebi“ je tip formalnog terapeutskog tretmana koji uključuje fizičku aktivnost u prirodi.

Ekoterapija je prethodne godine bila i najpopularniji velnes trend.

Ovaj vid terapije je postao popularan jer se fokusira na fizičku aktivnost, a ne na zdravstveni ishod, odigrava se u prirodnom okruženju, uključuje interakciju sa prirodom i podržava društvenu komunikaciju.

Ipak, ključna razlika između ekoterapije i rekreacije jeste u prisustvu terapeuta, koji nam pomaže da se povežemo i s prirodom i s drugim učesnicima. Primeri aktivnosti u okviru ekoterapije su vrtlarenje tj. baštovanstvo, šetnja u prirodi, slikanje, pisanje, pravljenje nakita u prirodi i slično.

Da li je ekoterapija ključna za mentalno zdravlje?

Nauka je već pokazala da boravak u prirodi ima benefite po naše psihofizičko zdravlje. Analiza benefita prirodnog okruženja na zdravlje otkriva da ono uklanja stres, poboljšava raspoloženje, jača samopouzdanje i opšte blagostanje. (Pročitajte i… Ajurveda za početnike: Uvedite 4 navike koje će vam promeniti život)

Uz to, fizička aktivnost u prirodnom okruženju uklanja osećaj napetosti i teskobe. Prošle godine, osećaj usamljenosti i socijalna izolacija bili su u porastu zbog pandemije koronavirusa. Ekoterapija pruža i priliku za socijalizaciju.

Ovaj vid terapije takođe budi osećaj postignuća i svrhe te nam omogućava da promenimo rutinu.

lepotaizdravlje.rs Maridav/iStock/Getty Images Plus via Getty Images