6 metoda koje vam mogu skratiti menstruaciju

by | mart 7, 2024
Kako skratiti menstruaciju

Sigurno ste bar jednom poželele da menstruacije počne ranije ili kasnije ili da bar traje kraće. A da li ste znale da postoje metode koje mogu skratiti menstruaciju?

U proseku, menstruacija se javlja svakih 28 dana, ali period može varirati za nekoliko dana od žene do žene. Ono što je sasvim prirodno ponekad dođe u najgorem mogućem trenutku – predstoji važan sastanak ili putovanje i prosto želimo možemo da naštimamo ciklus da bar tada budemo mirne. Da li se može uticati na krvarenje i da li postoje metode da se skrati dužina menstruacije?

Da li je moguće skratiti menstruaciju?

Uz nekoliko jednostavnih trikova ovo je zapravo moguće. Pronašle smo sedam delotvornih metoda koje bi mogle da vam pomognu u kritičnoj situaciji.

Članak se nastavlja posle reklama

Uzimanje kontraceptivnih pilula

Svaka žena koja je nakda u životu koristila kontraceptivne pilule zna da nakon 21 tabletice sledi pozor od 7 dana u okviru kojih se uzimanje kontracepcije prekida kako biste imali menstruaciju. Ali, dovoljno je da popijete jednu pilulu iz novog pakovanja i menstruacija staje. Ponovno uzimanje pilule (rano) zaustavlja krvarenje.

U tom kontekstu, moguće je pomeriti menstruaciju unapred ili je odložiti ako je potrebno tako da menstruacija počne u pogodnije vreme. Ipak, ovo nije metoda sa kojom biste želeli često da se služite jer može da dovede do poremećaja nivoa hormona.

Sport i vežbanje mogu skratiti menstruaciju

Sport i vežbanje podstiču vaš metabolizam, što se može primetiti kroz pojačano krvarenje. Što se sluzokoža materice brže odvaja, to je menstruacija kraća. Dakle, ako želite, odradite neki treningu. Isto tako, seks (tačnije: orgazam), bilo sam ili sa partnerom, može pomoći u oslobađanju napetosti. Takođe ublažava bolove tokom menstruacije.

Članak se nastavlja posle reklama

Boca tople vode takođe može biti od pomoći

Žene koje su upoznate sa menstrualnim bolom znaju da toplota pomaže u ublažavanju grčeva. Istovremeno, može stimulisati krvarenje i, u najboljem slučaju, skratiti dužinu menstruacije.

Biljni lekovi kao druga alternativa

Poznato je da monahov biber ili Agnus castus, kolokvijalno poznat kao „čedno drvo“, smanjuje libido. Ginekolozi znaju da lek može stabilizovati žuto telo. Žuto telo je ono što se formira u jajniku od puknutog folikula nakon ovulacije. Tu se proizvode takozvani hormoni žutog tela, koji regulišu menstrualni ciklus. To znači da bi stabilizacijom žutog tela krvarenje trebalo da bude kraće i slabije.

Članak se nastavlja posle reklama

Kontrolišite dužinu menstruacije kroz zdravo upravljanje težinom

Menstruacije obično traju duže kod žena sa prekomernom težinom. Razlog za to je što se više estrogena proizvodi u masnom tkivu, što dovodi do povećanja sluzokože tokom mesečnog ciklusa. To znači da krvarenje postaje jače i može trajati duže. Zdrava telesna težina se obično povezuje sa kraćom menstruacijom i poznato je da donosi i druge prednosti.

Uticaj na dužinu menstruacije kroz vitamin C

Uzimanje vitamina C takođe može skratiti trajanje mentruacije. Vitamin pomaže u razgradnji progesterona prisutnog u materici. Ovo olakšava materici da se kontrahuje i izbaci sluzokožu. Ako se krv brže izlučuje, trajanje menstruacije se može skratiti.

Članak se nastavlja posle reklama
peakstock/istock/gettyimagesplus