Korak po korak: Samopregled dojki (video)

by | 3 oktobra, 2023
žena koja sama pregleda dojke

Samopegled dojki je najmanje što možete da učinite za sebe. Ovo je najefikasniji način za rano otkrivanje promena na dojkama i može da vam sačuva život. Evo kako se on izvodi

Šta je samopregled dojki?

Samopregled dojki je najvažnija stepenica za rano otkrivanje rak dojke. To je kombinacija dodira i vizuelnog ispitivanja koja bi trebalo da utvrdi da li su se na vašim grudima dogodile neke neželjene promene i da li je vreme za lekara.

Svrha samopregleda dojki je da se upoznate sa načinom na koji vaše grudi izgledaju i kakve su na dodir. Kada ovo jednom saznate, moći ćete da registrujete svaku, pa i najmanju promenu i reagujete na vreme. Sve promene na vašim dojkama otkrivene tokom samopregleda dojki treba odmah prijaviti svom lekaru.

Iako  je samopregled dojke koristan alat za rano otkrivanje raka dojke, on ne bi trebalo da zameni redovne mamografije i kliničke preglede dojke.

Koliko često treba obavljati samopregled dojki?

Odrasle žene svih uzrasta se podstiču da obavljaju samopregled dojki najmanje jednom mesečno. Ako lekarska preporuka nije dovoljna da vas uveri, možda će to učiniti statistika: čak 40 odsto žena kod kojih se okrije rak dojke primetile su prve promene upravo tokom samopregleda dojke.

Samopregled dojki – vodič korak po korak

Žene koje još nisu ušle u menopauzu trebalo bi da obavljaju ovakve preglede nekoliko dana nakon menstruacije.  Za one koje su u postmenopauzi, samopregled dojki treba da se obavlja istog dana svakog meseca, kao što je 1. ili 15. dan u mesecu.

1) Pregled dojki ood tušem

Spojite tri prsta (kažiprst, srednjak i domali) i prepipajte celu oblast dojke i pazuha. Pritiskajte najpre lagano, zatim srednjim stiskom i na kraju primenite čvrst stisak. Svakog meseca proveravajte obe dojke, napipajte da li ima novih kvržica, zadebljanja, otvrdnutih čvorova ili bilo koje druge promene na dojkama.

samopregled dojki uputstvo korak po korak

2) Samopregled dojki ispred ogledala

Ruke postavite sa strane tela, da prirodno padaju. Dobro pogledajte svoje grudi. Tražite bilo kakve promene u konturi ili obliku grudi, bilo kakve rupice, otok ili druge nepravilnosti na koži na ili oko dojki, ili bilo kakve promene na bradavicama.

Zatim, stavite ruke na kukove i snažno ih pritisnite da biste aktivirale mišiće grudnog koša. Potražite bilo kakve rupice, nabore ili druge promene, posebno na levoj, pa na desnoj dojci i iznad nje. Uporedite obe dojke – ima li velikih razlika? Imajte na umu da se leva i desna grudi neće savršeno poklapati – ženske grudi nisu savršeno simetrične.

3) Pregled dojki dok ležite

U ležećem položaju, tkivo dojke se ravnomerno prostire duž zida grudnog koša. Stavite jastuk ispod desnog ramena i stavite desnu ruku iza glave. Koristeći levu ruku, obuhvatite delu dojku šakom i nezno pritisnite. Nakon toga,  spojite tri prsta i ispipajte celu dojku i pazuh. Tražite kvržice, zadebljanja, stvrdnute čvorove ili bilo koje druge promene na dojkama. Takođe stisnite bradavicu da proverite da li ima iscedka. Ponovite ove korake za obe dojke.

Kada je vreme za lekara?

Kada god da primetite bilo kakvu promenu na grudima – kvržicu koje u nije bilo ranije, udubljenje, ispupčenje, drugačiju boju bradavice, iscedak… Sve su ovo signali da je vreme da zakažete pregled kod lekara. Još nije vreme da paničite – 8 od 10 promena na grudima nisu kancerogene. Ipak, to ne znači da treba da odlažete lekara, ultrazvuk dojki ili mamografiju. Jer, ako ste slučajno u onih 20 odsto žena sa malignim promenama, svaki dan je značajan.

Drazen Zigic/istock/gettyimagesplus