3 vrste doručka koje bi trebalo izbegavati

by | jul 5, 2018

Doručak je najzdraviji obrok u danu. Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Želite li da dan započnete na pravi način i svom telu pružite potrebnu energiju, potrebno je da izbegavate ova 3 inače vrlo česta doručka.

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak će vam trenutno dati energije, ali će vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost. Radije izaberite voćku koja sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave. Isto važi i za voćne jogurte.

2. Pekarski proizvodi

Peciva i krofne koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno i teško se vari. Pored toga, ova peciva siromašna su nutritivnim vrednostima, koje su vašem organizmu preko potrebne za normalan rad.

3. Masan i jak doručak

Još jedan doručak, koji bi trebalo zaobići, podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, sendviča sa salamom i majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak vašem telu nije potreban i ono će ga dugo i teško variti. Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ako volite ujutru da pojedete jaje, najbolje bi bilo da se odlučite za kuvana jaja uz parče integralnog hleba i šolju čaja.

Pročitajte i…Šta je “svesna ishrana” i kako nam pomaže da se osećamo bolje?

Foto: Thinkstock

Autor: T. V.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Tagovi:

top