Povodom smrti supruga Nikoline Pišek istražujemo potencijalne opasnosti masaže

by | 10 maja, 2022

Povodom smrti Vidoja Ristovića, zapitali smo se koje su potencijalne opasnosti masaže

Vidoje Ristović, suprug voditeljke Nikoline Pišek, preminuo je sinoć, u 44. godini života. Kako prenose mediji, Vidoje se još na masaži požalio da mu je loše, a nedugo posle masaže je izdahnuo. Uzrok smrti nije poznat, a pretpostavlja se da je u pitanju srčani udar.

U svetlu ovih događaja, nas je interesovalo imaju li masaže kontraindikacije i mogu li biti opasne po zdravlje? U nastavku vam otkrivamo i šta smo saznali.

potencijalne opasnosti masaže

Potencijalne opasnosti masaže

Prema rečima stručnjaka, masaža može da ima lokalnih kontraindikacija. To znači da bi trebalo izbegavati određena područja u slučaju: posekotina i otvorenih rana, modrica, proširenih vena, opekotina, nekih kožnih oboljenja i preloma.

Druge kontraindikacije su specifične.

Kada treba izbegavati masaže?

Groznica

Svaki put kada imate groznicu ili ste prehlađeni, ne bi trebalo da idete na masažu. Masaža utiče na cirkulaciju koja može da pogorša infekciju u samom organizmu.

Začepljenja krvnih sudova

Tokom masaže, krvni sudovi se opuštaju, a to može biti opasno u slučaju da imate trombove ili ugruške. Tokom masaže, ugrušak može da se otpusti i da se pomeri na mozak, pluća ili srce.

Trudnoća

Ukoliko vam doktor nije preporučio prenatalnu masažu, trudnice ne bi trebalo da idu na masiranje. Ovo je naročito rizično u prva tri meseca trudnoće.

Oboljenja bubrega ili jetre

Ukoliko ne fukncionišu kako treba, masaža može da našteti bubrezima i jetri. Ovo se dešava jer se masažom povećava protok krvi, a samim tim se povećava i proces izbacivanja štetnih materija iz organizma.

Visok krvi pritisak

Kako smo već napomenuli, masaže povećavaju protok krvi kroz telo, pa ukoliko imate povišeni krvni pritisak, masaža bi mogla da pogorša vaše stanje.

Pročitajte i… Zdravstveni benefiti masaže rolerom od pene

 

lepotaizdravlje.rsArhiva magazina Story; microgen/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.