Categories Zdrava ishrana

Biramo da mršavimo zdravo: 4 dijete koje padaju u zaborav

Jasno je da gubljenje kilograma zahteva određena odricanja, ali nikako ne podrazumeva gladovanja i rigorozne dijete. Loše dijete predstavljaju one koje podrazumevaju odricanje od čitave grupe namirnica, ili zamenu obroka detox sokovima, koje dovode do izgladnjivanja i iscrpljivanja organizma.

Nutricionisti kažu, da su ljudi sve više svesni koliko je važno smršati zdravo i upravo zbog toga sledeće dijete će u 2020. konačno pasti u zaborav.

1. Keto dijeta

Popularna dijeta, čije su verne sledbenice Kourtney Kardashian i Halle Berry, na početku obezbeđuje efikasno gubljenje težine, odricanjem od ugljenih hidrata. Međutim, kako je reč o veoma restriktivnoj dijeti, nutricionisti je smatraju teško održivom na duže staze.

2. Dijeta prema krvnim grupama

Osnova ove dijete je stav da je neophodno da se pridržavate načina života i ishrane koji odgovara vašoj krvnoj grupi, kako biste poboljšali zdravstveno stanje organizma, ali i izgubili na težini. Ove dijete temelje se na izbalansiranoj ishrani što je dobro za one koji jedu veću količinu prerađene i nezdrave hrane, ali još uvek ne postoje dokazi, koji su pokazali da ova dijeta dovodi do dugoročnog gubljenja na težini.

3. Detox dijeta

Na dijeti detox sokovima do gubitka kilaže posebno dolazi zbog dehidratacije organizma i čišćenja debelog creva. Dehidratacija organizma dovodi do nesvestice i malaksalosti, a može dovesti i do poremećaja crevne mikroflore zbog čega se ne smatra zdravom. Pored toga dovodi i do naglog osećaja gladi, usled čega dolazi do prejedanja, što dovodi do kontraefekta.

4. Dijeta sirovim namirnicama

Osnov ove dijete je da su sirove namirnice bogate mnogobrojnim enzimima, koji se uništavaju termičkom obradom. Iako je gubitak kalorija moguć, usled izbacivanja prerađene hrane iz ishrane, ipak je termički obrađena hrana ukusnija i sprečava prekomerni unos namirnica, jer na taj način dolazi i do prekomernog unosa kalorija iz veće količine svežih namirnica.

Foto: GettyImages

Jednostavna kontrola porcija – Šaka dijeta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA