Čokolada – korist od SLATKOG GREHA

by | 2 juna, 2009

Kada se govori o čokoladi, to se najčešće čini u negativnom kontekstu: aludira se na njenu veliku kalorijsku vrednost i prisustvo zasićenih masnih kiselina iz mleka, a iznosi se i čitav niz drugih „optužbi“ – da uzrokuje akne (iako su za to jedino odgovorne hormonske promene u organizmu), da sadrži velike količine kofeina (ona sadrži kofein, ali u veoma malim količinama – šolja čokoladnog mleka: šolja kafe = 5 mg i 150 mg kofeina), da izaziva zavisnost…

                                                                     Čudotvorni sastav

lepota i zdravlje sv eo cokoladiČokoholičari, imamo lepu vest za vas – najnovija istraživanja pokazala su da je umereno konzumiranje čokolade korisno za zdravlje! Tajna blagotvornog dejstva čokolade krije se u njenom sastavu. Čokolada, naročito tamna, sadrži antioksidante koji smanjuju rizik od pojave kancerogenih oboljenja, tako što zaustavljaju rast ćelija tumora. Oni, takođe, smanjuju i rizik od kardiovaskularnih oboljenja, jer sprečavaju zgrušavanje krvi, što je čest uzrok srčanih smetnji. Čokolada sadrži i flavonoide, koji opuštaju zidove krvnih sudova i time sprečavaju gubitak njihove elastičnosti, a to ima neprocenljiv značaj u prevenciji bolesti krvnih sudova. Osim toga, u njenom sastavu ima oleinske kiseline, koja čini 1/3 ukupnih masti čokolade, a odgovorna je za zdravlje srca, teobromin, teofilin i kofein, koji predstavljaju snažno sredstvo za suzbijanje apetita, kao i značajne količine tokoferola (1mg/100 g), selena (14 mg/100 g) i drugih zaštitnih sastojaka.

Ljubavna bomba

Zahvaljujući blagotvornoj mešavini masti, belančevina, ugljenih hidrata, kompleksa vitamina B i minerala (gvožđe, magnezijum, kalcijum i cink), čokolada bi se mogla nazvati i „ljubavnom bombom“. Ne samo da će čuvati vaše zdravlje, vratiti vam energiju i ojačati mišiće, već će vas i usrećiti, podići raspoloženje i opustiti vas. Snažno afrodizijačko dejstvo čokoladi daju kakao, kofein (deluje kao stimulans), teobromin (stimuliše srčani mišić i nervni sistem) i feniletilamin (deluje kao antidepresiv i utiče na dobro raspoloženje).

 

Druga strana medalje

Naveli smo vam sva blagotvorna svojstva čokolade, ali moramo vas upoznati i sa drugom stranom medalje. Čokolada sadrži i obilje zasićenih masnih kiselina, pa i holesterola (pogotovo čokolade sa povećanim sadržajem mleka), te može uticati na zdravstveno stanje osoba sa povišenim nivoom holesterola i triglicerida u krvi. Stoga se preporučuje da se ograniči njeno konzumiranje. Jedna štanglica čokolade dnevno sasvim je dovoljna, jer veća količina neće ostvariti pozitivan efekat. Najveću korist od ove božanske poslastice dobićete i ako budete birali tamnije vrste, koje sadrže veću količinu kakaoa, a samim tim i više bioaktivnih nutritijenata.

 

cokolada lepota i zdravlje

 

TAMNA ČOKOLADA

S razlogom se može nazvati izvorom zdravlja. Svega nekoliko kockica tamne čokolade dnevno smanjiće rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i poboljšaće vam koncentraciju. Zanimljivo je da jedna štanglica od 25 g ima 40 mg flavonoida (više od čaše crnog vina), dvostruko veću količinu antioksidanata (iz kakaoa) i polovinu količine šećera u odnosu na mlečnu čokoladu. S obzirom na to da je, uglavnom, zaslađena voćnim šećerom – fruktozom, u njenom ukusu mogu uživati i dijabetičari. Da biste u potpunosti doživeli čitav spektar ukusa, komadić čokolade polako topite, odnosno pustite da malo „odleži“ u ustima.

 

BELA ČOKOLADA

Osnovni sastojci bele čokolade jesu kakao puter (najmanje 20%), mleko (14%), mlečna mast (od 3,5%) i šećer (manje od 55%). S obzirom na to da ne sadrži kakao, bela čokolada samim tim ne sadrži teobromin (alkaloid koji ima stimulativno dejstvo, a vodi poreklo iz kakaoa), tako da je „bezbrižno“ mogu konzumirati osobe koje iz zdravstvenih razloga moraju da izbegavaju ovaj alkaloid (nesanica, depresija, nervoza…).

 

MLEČNA ČOKOLADA
Osnovi sastojci mlečne čokolade jesu šećer, vanila i mlečna masa, koja je najzaslužnija za blag, ali i znatno slađi ukus ove čokolade, u odnosu na druge vrste ovog slatkiša. Mlečna čokolada je masnija, odnosno ima više nezasićenih masnih kiselina i holesterola, a samim tim i veću kalorijsku vrednost. Ipak, ako nemate problema sa viškom kilograma ili ne bolujete od kardiovaskularnih oboljenja, bez griže savesti možete uživati u „punoći“ ukusa mlečne čokolade.

 

cokolada lepota i zdravlje

DIJET ČOKOLADA

Želite da sačuvate vitkost, a da se pri tom ne uzdržavate od omiljenog slatkiša? Predložićemo vam sledeće čokolade, ali najpre želimo da napomenemo da vodite računa o količinama (samo štanglica dnevno) i da se ne zavaravate da natpisi „diet“ ili „light“ znače da je proizvod bez kalorija. To samo znači da ima manju količinu određenih sastojaka (uglavnom masti ili šećera). Najslađe iskušenje sada možete naći sa prirodnim šećerom (fruktozom) i biljnim vlaknima (inulinom).

 

Tekst: Dragana Filipović, dijetetičar-nutricionista

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.