Rezistentni skrob zaslužuje počasno mesto na tanjiru, a evo i zašto

by | 18 septembra, 2020
Rezistentni skrob

Ako pratite najnovije trendove u ishrani, možda ste već čuli za rezistentni, tj. dobri skrob, jer je u fokusu nutricionista širom sveta. U pitanju je hranljivi sastojak koji se povezuje s mnogobrojnim zdravstvenim benefitima, kao i održavanjem optimalne telesne težine. Uz to – možda će vas navesti da promenite mišljenje o ugljenim hidratima, koji su u poslednje vreme mnogima na „crnoj listi”. Potpuno nezasluženo.

Šta je, zapravo, rezistentni skrob? U pitanju je vrsta ugljenih hidrata, koja nije potpuno svarljiva. Na svom putu kroz tanko crevo rezistentni skrob počinje da fermentiše i služi kao prebiotik, tj. hrana za dobre bakterije u našim crevima. Na osnovu izvora iz kojeg potiče, rezistentni skrob se najčešće kategorizuje u četiri grupe. Važno je napomenuti da ponekad jedna namirnica sadrži nekoliko različitih vrsta rezistentnog skroba.

Kad je reč o zdravlju probavnog sistema, rezistentni skrob pruža više prednosti u odnosu na druge dve vrste skroba (brzo dostupni skrob i sporo dostupni skrob) jer se apsorbuje mnogo sporije. (Pročitaj: Kako poboljšati zdravlje creva i zašto je to veoma važno)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmin | Dietitian Biz Mentor (@jasminmoore.dietitian) on

Koje zdravstvene prednosti nudi rezistentni (dobri) skrob?

Štiti probavni sistem: Kao prebiotski sastojak koji hrani „dobre bakterije”, rezistentni skrob utiče na zdravlje mikrobioma u probavnom traktu. Studija Univerziteta Kolorado pokazala je da rezistentni skrob utiče na smanjenje broja prekanceroznih ćelija u debelom crevu.

Povećava osetljivost na insulin: Uprkos zabrinutosti u vezi s tim da namirnice bogate ugljenim hidratima podižu nivo šećera u krvi, studije dokazuju da rezistentni skrob nema takav efekat. Štaviše, pokazalo se da se njegovo konzumiranje može dovesti u korelaciju s boljom osetljivošću na insulin.

Potpomaže kontrolu telesne težine: Istraživanje je pokazalo da dodavanje rezistentnog skroba u obroke dovodi do bržeg osećaja sitosti, što vodi ka konzumiranju manjeg broja kalorija.

Pozitivno utiče na san: ishrana bogata prebioticima ima pozitivan efekat na faze tzv. dubokog sna, koji je ključan za oporavak organizma. (Pročitaj: Reč koja nam je svima dobro poznata – nesanica)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kristina Mitts RHN RCT FMTT (@mind.mood.microbes) on

Kako ga dodati u ishranu?

Koje namirnice su bogate rezistentnim skrobom? Nedozrele banane, mahunarke (pasulj, grašak, sočivo), krompir i još neke vrste korenastog povrća (celer, paštrnak…, ako se skuvaju pa zatim ohlade), pririnač i proso…

Postoje dva načina da rezistentni skrob dodate u ishranu:
1. Koristite više semenki, žitarica, mahunarki…
2. Pripremite hranu tako da se u njoj razvije rezistentni skrob. Na primer, ukoliko skuvate ili ispečete krompir pa ga pustite da se ohladi – u njemu će biti znatna količina rezistentnog skroba. Čak i ako ga ponovo podgrejete (na niskim temperaturama), rezistentni skrob će i dalje biti zastupljen. Isto važi i za pirinač.

Jasmina UbiparipGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.