Categories Zdrava ishrana

Hrana je lek!

Da biste pobedili zdravstvene tegobe i zaštitili se od ozbiljnih bolesti u kasnijem životu, počnite da jedete (ili povećajte unos) ovih super zdravih namirnica. Pažljivo pročitajte šta treba jesti kako biste izbegli određene bolesti za koje imate predispozicije…

 

hranaJedite da biste pobedili… POLENSKU GROZNICU
U jednoj američkoj studiji, nivo histamina (hemijska materija koju organizam oslobađa tokom alergijske reakcije) u oragnizmu ispitanika opao je za 40 odsto nakon šest nedelja uzimanja vitamina C – početna doza iznosila je 500 mg, a konačna 2 g.

Određen broj osoba koje pate od ovog tipa alergije tvrde da redovno uzimanje dve kašike meda, dva puta dnevno, ublažava simptome, jer deluje kao prorodna “vakcina”. Namirnice bogate kvercetinom (bioflavon), kao što su crveni luk i jabuke, takođe značajno ublažavaju simptome alergije na polen.

 

Jedite da biste pobedili… GASOVE
Kao za inat, baš one namirnice koje su izuzetno zdrave i bogate biljnim vlaknima – pasulj, grašak, sočivo i poluzrele banane – stvaraju gasove u crevima. Suvo voće, integralne žitarice (sa ljuskom) i lisnato povrće, naročito kupus i prokelj, takođe uzrokuju slične stomačne tegobe.

U kategoriju manje zdravih namirnica, koje takođe stvaraju probleme, spadaju kafa, pivo, gazirana pića i masna hana. Koristite prirodna sredstva za ublažavanje nadutosti i eliminaciju gasova: čaj od mente, kamilice, kima, melise, bosiljka ili lana.

Takođe, možete da izrendate malo đumbira i pomešate sa istinjenim semenkama i da to prelijete toplom vodom. Procedite i pijte kao ukusan i zdrav napitak. Na kraju, i bio-jogurt (sadrži žive kulture korisnih bakterija) rešava stomačne tegobe.

 





Jedite da biste pobedili… DIJABETES
Dijabetes tipa 2 (insulin nezavisni) najčešće može da se kontroliše samo regulisanjem telesne težine. Naučna istraživanja pokazuju da su osobe, koje su adekvatnim režimom ishrane redukovale BMI na 20 do 25, gotovo potpuno eliminisale sve simptome oboljenja. Najbolja ishrana za obolele od ovog tipa dijabetesa treba da sadrži malo zasićenih masti, a dosta prostih šećera. Jedite malo, ali često, i uzimajte dosta namirnica niskog do srednjeg GI (glikemijskog indeksa), kao što su mahunarke i ovsene pahuljice. Najnovija istraživanja pokazuju da su voće i povrće, vitamin E i riblje ulje naročito korisni za dijabetičare, jer mogu da spreče pojavu rezistentnosti na insulin.

Jedite da biste pobedili… ASTMU
Omega-3 masne kiseline iz ribe nisu samo korisne za srce i mozak već štite od astme, jer deluju antiupalno na respiratorne puteve.
Astmatičari treba da smanje unos soli, a da povećaju količinu magnezijuma (jezgrasto voće i spanać), kao i dosta antioksidanata (naročito selena iz integralnih žitarica, vitamina C i E i karotina). Za jabuke je takođe dokazano da poboljšavaju funkciju pluća.


Jedite da biste pobedili… SRČANA OBOLJENJA

Iako pozitivna dejstva crnog vina ne treba precenjivati, te misliti da smete da popijete celu bocu za jedno veče, ovo piće zaista štiti od kardiovaskularih oboljenja. Dakle, crno vino sprečava stvaranje arterijskog plaka, i to zahvaljujući specifičnim hemijskim materijama – flavanolima – koje se nalaze u semenkama grožđa. Crno vino takođe sprečava stvaranje tromba i podiže nivo “dobrog” holesterola (HDL). Optimalna doza crnog vina jesu dve čaše u pet dana u nedelji. Najnovija istraživanja ukazuju na to da crno vino može da zaštiti od Alchajmerove bolesti u kasnijem životu. Živeli!


Jedite da biste pobedili… KANCER

Voće i povrće jesu ključne namirnice u borbi protiv kancera, jer sadrže biljna vlakna, vitamine, minerale i fitohemikalije (biljne hemijske materije), kao što su flavonoidi, idoli, steroli i fenoli. Studije pokazuju da je likopen, koji se nalazi u paradajzu, snažan antikancerogen, baš kao i idoli, koji se nalaze u brokoliju i kupusu. Kada je reč o salati, eksperti kažu da je potočarka najkorisnija vrsta, jer je bogata fenetil-izotiocinatom, koji sprečava pojavu kancera pluća.

 

Nataša Čovin

hrana

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA