Ovih 5 namirnica ublažavaju depresiju i popravljaju raspoloženje

by | 9 oktobra, 2015

Kod većine osoba koje pate od depresije je ustanovljen manjak omega 3 masnih kiselina, koje inače popravljaju raspoloženje i smanjuju upale.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Nedostatak određenih materija može doprineti pogoršanju raspoloženja kod osoba koje pate od depresije. Brojne naučne studije su pokazale da su osobe čija je ishrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima i ribom izložene manjem riziku od depresije. Ova hrana je pravi izbor kada je u pitanju mentalno zdravlje.

Losos
Kod većine osoba koje pate od depresije je ustanovljen manjak omega-3 masnih kiselina, koje inače popravljaju raspoloženje i smanjuju upale. Naučna studija koja je 2014. godine objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology pokazala je da osobe koje najmanje 2 puta nedeljno jedu ribu imaju 25 odsto manji rizik od depresije.

Koje se još namirnice nalaze na ovoj listi pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Paradajz
Istraživači su 2013. godine sproveli studiju sa ciljem da pronađu vezu između simptoma depresije i konzumiranja paradajza i hrane koja sadrži ovu zdravu namirnicu. Rezultati koju su objavljeni u stručnom časopisu Journal of Affective Disorders pokazali su da osobe koje često jedu paradajz imaju dvostruko manji rizik od depresije. Paradajz sadrži likopen, antioksidans koji blagotvorno utiče na zdravlje srca, sprečava moždani udar i depresiju.

Pogledajte i… Ovaj sok uspešno topi salo sa stomaka

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Leblebija
Kod osoba koje pate od depresije je zabeležen nizak nivo vitamina B, naročito tipa B6, koji utiče na regulisanje metabolizam i razlaganje svih neurotransmitera, uključujući i serotonin i dopamin. Upravo su leblebije odličan izvor ovog vitamina, pa se preporučuje da u svoju ishranu ubacite ovu izuzetno zdravu namirnicu.

Pogledajte i… Ovo je 10 najzdravijih namirnica na planeti

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Celovita zrna žitarica
U junu 2015. godine je u časopisu America Journal of Clinical Nutrition objavljeno da postoji veza između unosa vlakana i rizika za razvoj depresije, objavljeni su i rezultati koji pokazuju da prerađena zrna žitarica povećavaju rizik od depresije. Naučnici smatraju da je to zbog toga što prerađene žitarice naglo menjaju nivo šećera u krvi, pa tako može doći i do naglih promena raspoloženja usled promena u nivou hormona kao što su adrenalin i kortizol. Zato je najbolje da u svoju ishranu ubacite celovite žitarice koje su odličan izvor složenih ugljenih hidrata, bogate su vlaknima i pozitivno utiču na varenje. Zato u svoju ishranu ubacite ovsene pahuljice, kvinoju i heljdu.

Pogledajte i… Saveznici vitke linije: 9 namirnica sa nula kalorija

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Semenke i orašasti plodovi
Orašasti plodovi su prava superhrana jer su trostruka zaštita od depresije – bogati su proteinima i amino kiselinama, zdravim mastima i triptofanom koji povećava nivo serotonina. Zato, neka orasi, lešnici, bademi budu vaš izbor za užinu, a nećete pogrešiti ni ako grickate seme suncokreta ili bundeve.

Pogledajte i… 10 namirnica koje sve vreme jedemo pogrešno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.