Pet namirnica koje umanjuju potrebu za šećerom

by | februar 23, 2014

Poslastice za kojima prečesto posežemo osim zaraznog ukusa magnetski nas privlače zbog sastojaka koji podižu raspoloženje, stvarajući na taj način zavisnost o slatkom. Šećeri iz kupovnih poslastica uz niz pojačivača ukusa imaju, dugoročno konzumirani, loš uticaj na naše zdravlje. Možemo ih zameniti namirnicama koje sadrže prirodno zdrave šećere koji odlažu lažnu želju za slatkim.

Redheaded young woman holding apple and chocolate

1. Smokva

U periodu godine kada smokva nije dostupna sveža, lako je možete konzumirati u suvom obliku. Njen sadržaj čine brojni vitamini i minerali od kojih su najzastupljeniji magnezijum i vitamin C. Smokva čisti metabolizam čime se rešavamo masnih naslaga, a osim toga luči insulin koji utiče na nivo šećera u krvi.

2. Paradajz

Crveni i sočan paradajz trebalo bi da se nađe u svakodnevnoj upotrebi u kuhinji bilo u svežem ili pasiranom obliku. Paradajz sadrži visok nivo triptofana, aminokiseline koju telo pretvara u serotonin, osim toga jedan od zastupljenijih minerala u njenom sadržaju je hrom. Hrom umanjuje žudnju za hranom i uspešno reguliše nivo glukoze i holesterola u organizmu.

3. Jabuka

Najdostupnije voće čiji ukusi od kiselog do slatkog udovoljavaju različitim potrebama pojedinaca, odlična su zamena za slatko. Jabuka obiluje vlaknima i zdravim ugljenim hidratima koji stvaraju osećaj sitosti i udovoljavaju potrebi tela za slatkim.

4. Cimet

Mirisni začin ne mora nužno biti samo sastojak u poslasticama s obzirom na to da sprečava nagle promene nivoa glukoze u telu odlažući potrebu za slatkim zalogajima. Cimet možete posuti po voćnoj salati, umešati ga u limunadu i njime začiniti mesni odrezak, na ovaj način telo ćete opskrbiti zdravom zamenom za slatkim.

5. Batat

Batat ili slatki krompir tek je od pre nekoliko godina priznat kao jedna od najpoželjnijih namirnica u kuhinji i to zbog mnoštva minerala, niskog glikemijskog indeksa i obilja dijetalnih vlakana.
Upravo zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu batat u organizmu usporava absorpciju glukoze, produžavajući na taj način potrebu za slatkim. Batat možete pripremiti kao pire, čips i kao sastojak hladnih salata.

Izvor: Zadovoljna.hr

Tagovi: