SOS: Kako naše telo reaguje na prekomeran unos šećera?

by | 6 jula, 2019

Neretko osetite prekomernu želju za nekim slatkišem, koji bi vam razbudio sva čula i rasteretio vas od svih briga, koje su se tokom dana nakupile. Međutim, naše telo reaguje na prekomeran unos šećera i često nam šalje suptilne znake, koji bi trebalo da nam ukažu na to da je vreme da uspostavimo balans u našem organizmu.

Ovo su neki od najčešćih signala, koje nam telo šalje, kao znak da smo preterali sa unosom šećera:

1. Stalno ste gladni

Ima dana kada ste konstantno gladni i uhvatite sebe kako već treći put u 2 sata prilazite frižideru. Ovo je jasan signal da ste u poslednje vreme unosili previše šećera, a glad se pojavila kao posledica toga. Visoka količina šećera u krvi sprečava glukozu da uđe u ćelije, a zbog nedostatka oslobođene energije, telo oseća konstantnu potrebu za hranom.

2. Stalno ste umorni

Kada imate povišenu količinu šećera u krvi, telo nepravilno skladišti glukozu, pa osećamo nedostatak energije i telo usporeno funkcioniše i konstantno osećate umor i iscrpljenost.

3. Osećate pojačanu žeđ

S pojačanim unosom šećera, telo više troši vodu, kako bi se organizam pročistio od toksina i štetnih materija. Zato usled preteranog unosa šećera, osećate konstantnu žeđ.

4. Imate problem sa koncentracijom

Visoka koncentracija krvi sprečava dotok glukoze u mozak. Zbog toga je veoma teško da se skoncentrišete i posvećeno radite na obavljanju svojih poslovnih obaveza i važnih zadataka. Ako primetite da sve sporije razmišljate i reagujete, možda bi trebalo da na neko vreme smanjite unos šećera.

5. Razdražljivost

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji prekomerno konzumiraju šećer sklonija depresiji i razdražljivim raspoloženjima. Ako se dotok glukoze u mozak naglo smanji, pored umora, dolazi do pada raspoloženja.

Foto: @girlterest

Pročitajte i…Zašto su obroci kojim ,,varate’’ dobri za vas dok ste na dijeti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.