Tri saveta za pripremu kurkume koja štiti od svih vrsta kancera

by | maj 12, 2015
Priredila: Maja Guzijan

Priredila: Maja Guzijan

Kurkuma i njen bioaktivni sastojak kurkumin su prema naučnim istraživanjima, efikasni neutralizatori kancera, imunoloških, inflamatornih i mnogih drugih bolesti, pa se često koriste kao lekovi u tradicionalnoj kineskoj, ali i savremenoj medicini.

 

S obzirom na činjenicu da kurkuma ispoljava preko 150 potencijalnih terapeutskih dejstava, u tradicionalnoj medicini se koristi kao lek za bolesti kože, jetre, respiratornih, gastrointestinalnih i mišićnih oboljenja. Takođe, ona reguliše rad ćelijske membrane, čime se omogućava efikasnija razmena molekula tokom ćelijske razmene. Ipak, ono što kurkumu izdvaja od svih drugih lekovitih biljaka, su naučno potkrepljene činjenice o njenoj potencijalnoj lekovitosti u borbi protiv Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, ali i svih vrsta kancera, jer „sarađuje“ sa lekovima za hemoterapiju, potpomažući ćelijama tela u borbi protiv raka.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pomenutu žutu kurkumu možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane, ili u bolje opremljenim supermarketima, ali takva kurkuma ne sadrži dovoljnu količinu sastojaka, koji se oslobađaju u organizmu kao zaštita od bolesti. Zbog toga, ako želite da isprobate terapijska svojstva kurkume, pokušajte to na sledeća tri načina:

1. Potražite kurkuma ekstrakt visokog kvaliteta, odnosno onaj koji sadrži 100 odsto sertifikovane organske sastojke, bez aditiva i pomoćnih supstanci. Takvu kurkumu ćete prepoznati i po ambalaži na kojoj će biti naznačeni podaci o sigurnoj proizvodnji u svim fazama, počev od sadnje, gajenja i selektivne seče biljke, pa sve do njenog pakovanja u konačni proizvod.

2. Napravite sami mikroemulziju, koristeći sirovi kurkumin prah. Kombinujte, odnosno izblendujte jednu kašiku praha sa 1-2 žumanca i 1-2 kašičice rastopljenog kokosovog ulja. Pre početka ove operacije, zaštitite kuhinjske elemente i odeću, jer kurkuma zbog moćnog žutog pigmenta ostavlja trajne tragove na površinama.

3. Kuvajte hranu na kurkuminom prahu ili stavite jednu kašiku kurkume u litar ključale vode. Nakon 10 minuta, stvoriće se uslovi za oslobađanje 12 odsto dragocenih sastojaka, a ovaj procenat će opadati iz sata u sat, zato ne odlažite svoju dozu kurkume. I nemojte se iznenaditi, ovaj rastvor nije posebno prijatnog ukusa, osetićete najverovatnije „drvenasti“ ukus u ustima, ali je neporecivo lekovita za gotovo sve vaše tegobe.

Tagovi: