Višak kilograma posledica je manjka vitamina

by | 17 februara, 2015

Osobe koje pate od gojaznosti najčešće u svoj organizam unose manje manje vitamin A,C,D,E, kalcijuma i magnezijuma nego što je minimalno potrebno.

 

Bez obzira na starosnu dob, svaka osoba u organizam treba da unese uravnotežen odnos vitamina i minerala. Rezultat nesklada je prekomerna težina, pokazalo je najnovije istraživanje američkog časopisa American College of Nutrition.

Vitamini A, C, D, E, ali i kalcijum i magnezijum neophodni su za normalno funkcionisanje organizma. Iznenadiće vas podatak da ukupno 40% svetske populacije ne unosi dovoljno pomenutih elemenata u svakodnevnu ishranu.

Naučnici su utvrdili da telesna masa i unos vitamina u organizam pokazuju direktnu povezanost. Tačnije, osobe koje u organizam ne unose dovoljno vitamina A, C, D, E, kalcijuma i magnezijuma neminovno prati gojaznost.

Do ovog revolucionarnog istraživanja Amerikanci u došli analizirajući način ishrane svakog ispitanika. U istraživanju su učestvovale osobe iz razllih društvenh staleža, različite starosne dobi i različitog stepane uhranjenosti – od mršavih, preko normalno uhranjenih do debelih.

Kada su naučnici merili udeo minerala i vitamina u telu, došli su do zapanjujućih rezultata. Gojazne osobe su češće patile od manjka vitamina A, C i magnezijuma. Takođe, gojazne osobe najčešće nisu unosile preporučeni dnevni unos kalcijuma, vitamina D i vitamina E.

Naučnici veruju da osobe sa previsokim indeksom telesne mase jednostavno ne jedu uravnoteženu i zdravu ishranu te je to glavni uzročnik manjka vitamina i minerala u telu, a neadekvatan unos vitamina i minerala pospešuje nakupljanje masti pa se gojazne osobe onda vrlo lako nađu u začaranom krugu iz kojeg teško izlaze.

Vitamin D igra važnu ulogu u oslobađanju leptina, hormona koji kontroliše apetit i pohranjivanje masti u telu. Manjak unosa vitamina D takođe pospešuje nakupljanje suvišnih kilograma.

Praktičan savet: Trudite se da pravilna ishrana bude vaša svakodnevica. Uravnotežena ishrana doneće vam ne samo dobro zdravlje nego i dobru liniju. Jedite sezonske namirnice, u njima ima više minerala i vitamina nego u onoj hrani koja je rasla u stakleniku. Šta to znači? To znači da jedete jagode u maju, junu, da paprika nemaju dovoljno vitamina C u februaru nego ih treba jesti leti, kad je prirodno vreme zrenja te biljke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.