Kako da budete ljubazni prema sebi: Saveti i trikovi

by | 3 avgusta, 2021
Kako da budete ljubazni prema sebi

Kako da budete ljubazni prema sebi? Da li ste se ikada ovo zapitali?

Život postaje sve zahtevniji, a svako od nas žudi za onim mikromomentima brige o sebi. A to može biti i te kakav izazov. Zato smo odlučili da vas podsetimo da napravite pauzu i ponovo se posvetite sebi.

Pročitajte i… #selfcarenedelja: Rituali za vaše blagostanje

Od malena, uče nas da treba da budemo saosećajni, da pomažemo drugima i da budemo ljubazni? Ali šta je sa samosaosećanjem? Evo kako da budete ljubazni prema sebi i šta vam to sve može doneti.

Kako da budete ljubazni prema sebi?

Ljubaznost ima brojne benefite po naše psihičko, ali i fizičko zdravlje. To je pozitivno osećanje koje u nama budi sreću i zadovoljstvo. I čini nam se da se osećamo dobro. Ali kako da budemo ljubazni prema sebi samima?

Proverite odnos prema sebi

Kako pričate sa sobom? Da li ste puni podrške, topli, da li brinete o sebi? Da li cenite svoje potrebe? Umete li da kažete „ne“? Razmislite o tome šta želite da postignete i neka vam to bude polazna tačka.

Postanite svesni svog bola

Drugi korak jeste da prihvatite svoju bol, a ne da se pretvarate da ne postoji. U suprotnom nikada nećete biti saosećajni. Kada ignorišete bol, to može dovesti do većeg bola i anksioznosti. Kada prolazite kroz težak period, budite ljubazni prema sebi i prepuni podrške. I nemojte dozvoliti da vas bol parališe i preplavi.

Pronađite osećaj opšte ljudskosti

Bol je sastavni deo ljudskog postojanja. Prihvatite činjenicu da život ponekad jeste težak svima i da niko nije savršen. Tako ćete se povezati s svetom oko sebe i nećete biti toliko fokusirani samo na sebe.

Poštujte svoju ljutnju

Postoji razlika između konstruktivne i dekonstruktivne ljutnje. Kada prihvatite ovo osećanje i kada postanete zahvalni, postajeće i snažniji. Isto tako, u ovom procesu doći ćete do korena emocija i misli i bolje ćete razumeti kako da s njima izađete na kraj.

Prema sebi kao prema prijatelju

Ponašajte se prema sebi kao što se ponašate prema najbližim ljudima. To će vam pomoći da budete saosećajniji- prema sebi samima. A samim tim, bićete i ljubazniji jer ćete i sebi dozvoljavati propuste kao što ih dozvoljavate prijateljima.

Za ovaj proces potrebno je vreme i trud. Budite svesni onoga što se dešava i kada kultivišete način razmišljanja, počećete da se menjate, nabolje.

 

lepotaizdravlje.rsNastia11/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.