Categories Zdrava ishrana, ZDRAVLJE

Ketogena dijeta: Detaljan vodič za početnike + JELOVNIK ZA 7 DANA !

Ketogena dijeta je bazirana na veoma malom unosu ugljenih hidrata, a zbog visokog unosa masnoća podseća na Atkinsa ili druge dijete malog unosa ugljenih hidrata. U sebi uključuje drastično smanjenje konzumiranja ugljenih hidrata koje zamenjuje unosom masnoća. Redukcija ugljenih hidrata dovodi vaše telo u metaboličko stanje koje se zove ketoza. Kada se ovo desi, vaše telo postaje veoma efikasna mašina za sagorevanje masnoća radi dobijanja energije. 

 

Standardna Ketogena Dijeta: Ovo je dijeta veoma niskog unosa ugljenih hidrata, umerenog unosa proteina, i visokog unosa masnoća. Odnos je najčešće sledeći: 75% masnoća, 20% proteina i samo oko 5% ugljenih hidrata . *Informacije u ovom tekstu se uglavnom odnose na standardnu ketogenu dijetu, koja se najviše preporučuje.

Ketogena dijeta je efektivan način da smršate i da smanjite svoje faktore rizika za razne bolesti. Zapravo, istraživanja pokazuju da je ketogenan dijeta superiornija u odnosu na često preporučivane nemasne ili niskomasne dijete. Štaviše, ova dijeta je toliko zasićujuća da možete da smršate bez brojanja kalorija ili praćenja svakog unetog zalogaja . Jedno istraživanje je našlo da su ljudi na ketogenoj dijeti oslabili više od 2.2 puta od onih na niskomasnim dijetama sa kalorijskim ograničenjima. Trigliceridi i dobar HDL holesterol su se takođe popravili.

Drugo istraživanje je pronašlo da su učesnici u ketogenoj dijeti izgubili 3 puta više kilograma od onih koji su bili na dijeti preporučenoj za dijabetes u Velikoj Britaniji . Postoji nekoliko razloga zašto je ketogena dijeta superiornija od niskomasne dijete. Jedan je taj što je uvećan unos proteina, što ima brojnih koristi. Uvećani broj ketona, sniženi šećer u krvi i poboljšana insulinska senzitivnost mogu takođe da igraju ključnu ulogu. Ketogena dijeta može da vam pomogne da oslabite više od niskomasne dijete. Ovo se skoro uvek dešava bez pojave gladi.

Ketogena dijeta za dijabetes i predijabetes

Dijabetes se karakteriše promenama u metabolizmu, visokim šećerom u krvi i smanjenom insulinskom funkcijom. Ketogena dijeta može da vam pomogne da oslabite, što je tesno povezano sa dijabetesom tipa 2, predijabetesom i metaboličkim sindromom. Ketogena ishrana može da uveća insulinsku senzitivnost, da dovede do gubitka masnog tkiva, i da drastično popravi situaciju kod dijabetesa tipa 2 i predijabetesa.

Druge zdravstvene koristi Ketogene Dijete

Ketogena dijeta je zapravo nastala kao alat da se tretiraju neurološke bolesti, kao što je epilepsija. Istraživanja su pokazala da je ona efiksna kod čitavog niza različitih poremećaja:srčane bolesti, rak, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest, Policistični sindrom jajnika, povrede mozga, akne.

 

Koje namirnica izbegavati?

 

Šećer: Bezalkoholni napitci, voćni sokovi, šejkovi, kolači, sladoled, torte, itd.

Žitarice i skrob: Proizvodi bazirani na pšenici, pirinač, testenine, cerealije, itd.

Voće: Svo voće, sa izuzetkom malih porcija bobičastog voća, na primer, jagoda.

Pasulj i mahunarke: Grašak, pasulj, sočivo, leblebija, itd.

Korenasto povrće: Krompir, slatki krompir, šargarepa, paškanat, itd.

Nemasni ili dijetetski proizvodi: Ovo su obično jako rafinisani proizvodi i često bogati ugljenim hidatima.

Sosovi: Obično sadrže šećer i nezdrave masnoće.

Nezdrava masnća: Ograničite unos rafinisanog ili nerafinisanog biljnog ulja, majoneza, itd.

Alkohol: Zbog svog sadržaja ugljenih hidrata, alkoholna pića vas mogu izbaciti iz ketoze.

Bezalkoholna pića bez šećera: Ova pića su često bogata šećernim alkoholima, koji mogu da utiču na nivo ketona u krvi. Osim toga, često su visoko rafinisana.

Sve u svemu: Izbegavajte proizvode i namirnice bazirane na ugljenim hidratima, kao što su žitarice, štetni šećeri, mahunarke, pirinač, krompir, slatkiše, sokove, čak i većinu voćki.

 

Koje vrste namirnica možete jesti?

 

Meso: Crveno meso, odrezak, but, kobasice, slanina, ćuretina.

Masna riba: Na primer, losos, tuna, pastrmka, skuša.

Jaja: Potražite jaja od kokošaka koje slobodno šetaju dvorištem.

Puter i kajmak: Potražite puter od krava koje idu na ispašu ako je moguće.

Sir: Neprerađeni sir (čedar, kozji sir, plavi sir, mocarela).

Orašasto voće i semenke: Bademi, orasi, semenke lana, semenke bundeve, čija semenke, itd.

Zdrava ulja: Prvenstveno kokosovo ulje (za kuvanje), avokado ulje, ekstra deveičansko maslinovo ulje (za salatu, ne za kuvanje)
Avokado

Povrće bez mnogo ugljenih hidrata: Zeleno lisnato povrće, paradajz, paprika, crni luk.

Ostalo: Možete koristiti so, biber i različite zdrave začine i biljke.

Najbolje da bazirate svoju ishranu na celim, neprerađenim prirodnim namirnicama.

Sve u svemu: Glavni deo vaše ishrane treba da se sastoji od mesa, jaja, putera, orašastog voća, zdravih ulja, avokada, i od obilja povrća.

 

Pročitajte i…12 jutarnjih navika koje svi radimo pogrešno!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA